Bøger / faglitteratur

EU : den rigtige historie : den skjulte dagsorden


Beskrivelse


En kritisk gennemgang af EU's historie og virkemåde, herunder den udemokratiske kultur, der har udviklet sig i EU.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 4. maj 2009

af

af

Kent Skov

d. 4. maj 2009

For dem der har brug for en kort gennemgang af EU's historie og institutioner med en kritisk synsvinkel. Bogen kan bruges i undervisnings- og debatsammenhæng med det klare udgangspunkt, at forfatteren er erklæret kritisk over for EU og at fremstillingen således ikke objektivt kan stå alene.

Lille grund- og debatbog om EU's tilblivelseshistorie og institutioner, der ud fra en kritisk synsvinkel især angriber EU på tre punkter: EU's storstatsdrømme, EF-domstolen og det demokratiske underskud. HRC indleder med EU's tilblivelse med afsæt i Folkeforbundet, Kul-og ståluninonen og Romtraktaten. Herefter følger en kommenterende gennemgang af nogle af EU's største politiske initiativer: Unionsbestræbelserne, valutasamarbejdet, dilemmaet om Grundlovens bestemmelser om pengeudstedelse og spørgsmålet om suverænitetsafgivelse, diskussionen om de to parlamenter og den påståede svindel med EU-midler samt Tyrkiet-spørgsmålet og traktatændringsforslaget.

Der findes andre titler med en lignende eller grundigere gennemgang af EU's historie og institutioner. Den kritiske vinkel på EU findes fx også i bøger af Jens Peter Bonde.

Introduktion til EU's historie og institutioner beskrevet fra en kritisk synsvinkel. Bogens pointe og legitimitet er HRC's personlige holdningsbaserede tilgang indlejret i en gennemgang af EU's institutioner og politiske indsatser. HRC taler for en omfattende reform i retning af demokratisering af EU, men er samtidig kritisk over for afgivelse af suverænitet fra Danmark.