Lille bog om frivillighedens væsen og dens betydning for samfundet. For politikere og andre, der beskæftiger sig med frivillighed på et overordnet niveau.
Anledningen til udgivelsen er, at Århus er frivillighovedstad i 2018. Forfatteren, der er konsulent i Danmarks Idrætsforbund og ekstern lektor på Århus Universitet, beskriver forskellige typer af frivillighed. Han opdeler i det folkeoplysende fællesskab og det sociale fællesskab, der har vidt forskellige økonomiske vilkår. Han beskriver, hvordan frivillige binder samfund sammen, og hvordan frivillige foreninger gør folk mindre fjendske overfor hinanden. Han er inspireret af Tocqueville og Robert Putnam, amerikansk samfundsforsker, som han iøvrigt har mødt personligt . Han kommer ind på social kapital og forholdet mellem frivillighed og det bureaukrati, som er en forudsætning for, at frivilligheden blomstrer og fungerer. Det er menneskers begejstring og forelskelse i "sagen", der er drivkraften og den kraft, der skaber den tillid, som vores samfund er rig på.
Fin lille personlig og begejstret fremstilling af et fænomen, der er meget dansk, og som vores samfund ikke kan være foruden. Han angriber temaet fra såvel en individuel som en samfundsmæssig, politisk vinkel. Den har meget essayets form og karakteristika og kan ikke stå alene, hvis man ønsker at belyse emnet fuldt ud.
Frivillighedens logik og dens politikDen nødvendige frivillighed og Den nødvendige frivillighed går begge dybere ned i emnetFrivillighedens logik og dens politik og går begge dybere ned i emnet.