Et stykke arkitekturhistorie der uden tung teoretiseren fortæller historien om et hovedværk i moderne dansk boligbyggeri.
Jørn Utzons gårdhavehuse i Helsingør, "Romerhusene", opført 1957-60, hører ikke blot til blandt hovedværkerne i hans produktion. Bebyggelsen, bestående af 60 énfamiliehuse placeret omkring et landskabeligt fællesareal, er også et hovedværk i dansk arkitektur og en milepæl for tæt-lav boligbyggeri. Bogen er en faglig kompetent behandling af bebyggelsens arkitektoniske ideer, der hentede inspiration i såvel traditionel dansk landsbyarkitektur som i Utzons studierejser til Marokko og Mexico, forholdet til det omgivende landskab og ikke mindst selve projekteringen og byggeprocessen. Forfatteren er selv arkitekt, men også mangeårig beboer i bebyggelsen, så bogens omdrejningspunkt er "romernes" egen historie og bebyggelsen som socialt fællesskab, fortalt af tidligere og nuværende beboere. Bogen afsluttes med en mere overordnet fremstilling af Utzons idegrundlag og inspirationskilder.
I den righoldige litteratur om Jørn Utzon er gårdhavehusene også behandlet i Jørn Utzon logbog, vol. 1, 2004.
Trods fredningen i 1987 og optagelse i den danske arkitekturs kanon er bogen den første, større behandling af Utzons Romerhuse. Fremstillingen har ikke mindst sin styrke når det gælder vægtningen af arkitekturen som en afgørende social ramme omkring liv og fællesskab. Teksten er dokumenteret i form af mange plantegninger og fotografier.