Historisk grænselandskrønike om grænsegendarmers tab og offer under besættelsestiden. Henvender sig til læsere med interesse for danmarkshistorie under 2. verdenskrig.
Forfatter Poul-Erik Thomsen f. 1946 i Roskilde skriver krøniken til minde om grænsegendarmeriet som et stolt korps med lyseblå uniformer, der under besættelsens første fire år stod som symbol på, at der stadigvæk var et Danmark. Thomsen skriver, at politikeres og generalers uenighed om grænsegendarmeriets placering svækkede korpset og medførte drab og møde med nazistisk ondskab, da tyske besættere overfaldt korpset 19. september 1944. Med overskrifter som "Genforeningens lyseblå helte", "Gendarmer i farlig balancegang", "Tyskerhad står for skud", "Kvinder i kamp for deres mænd", "De skal ikke blive glemt" mv. skriver Thomsen: "I historien og i erindringskulturen er fortællingen om korpset og kammeratskabet, mændene, konerne og familierne blevet fortrængt. Det har ingen af dem fortjent". Bogen er udstyret med fotografier, kildeliste, liste over mindesteder samt over de hjemvendte.
En velskrevet og interessant historiebog til skildring af Danmarks lyseblå grænsegendarmer under 2. verdenskrig. Poul-Erik Thomsen byder, med ihærdig og grundig research, på et stykke forsømt danmarkshistorie.
Af tilsvarende titler om danske skæbner under besættelsestiden findes bl.a.: Danske læger under nazismenKvinder i modstandskampenFyn i krig, Kvinder i modstandskampen og Fyn i krig : modstandskampen 1940-45Af tilsvarende titler om danske skæbner under besættelsestiden findes bl.a.: Danske læger under nazismen, og Fyn i krig : modstandskampen 1940-45Af tilsvarende titler om danske skæbner under besættelsestiden findes bl.a.: Danske læger under nazismen, Kvinder i modstandskampen og : modstandskampen 1940-45.