Henvender sig primært til gymnasieelever og andre studerende, men vil også kunne benyttes af studiekredse. Kan anvendes tværfagligt.
Forfatteren er lektor og ph.d. ved Det Teologiske Fakultet, Københavns Universitet. Efter en kort biografisk præsentation af N.F.S. Grundtvig følger 8 kapitler, hvor forskellige dele af Grundtvigs virke behandles under følgende overskrifter: Romantikeren, Mytologen, Præsten, Historikeren, Folkeoplyseren, Salmedigteren, Politikeren og Danskeren. Hvert kapitel indeholder en kort præsentation af Grundtvigs arbejde indenfor det pågældende område, samt tre tekster, der anskueliggør hans idéer. De gamle tekster er forsynet med et fodnoteapparat, der oversætter de vanskeligste ord og vendinger til et nutidigt dansk. Teksten suppleres af illustrationer og citater. Bogens sidste kapitel omhandler den betydning Grundtvig har haft for eftertiden både i Danmark og i udlandet. Bagerst tekstfortegnelse, litteraturliste, tidstavle og stikordsregister. Opbygningen og en fin sproglig formidling gør bogen bredt anvendelig.
Der er udgivet mange bøger om Grundtvig. Denne adskiller sig fra de øvrige ved på forholdsvis lidt plads at komme med en overskuelig præsentation af et udvalg af Grundtvigs tekster, sorteret og kommenteret efter hans mange arbejdsområder.
Grundtvigs mange virkeområder præsenteret i en kort overskuelig form med teksteksempler, rettet mod undervisning på gymnasieniveau.