H.C. Andersen er fanget i den ikoniske status, han har fået, og har længe været et kulturelt ikon, som dermed repræsenterer og formidler en lang række narrativer, der er funderet i andet og mere end ikonet alene. Til kulturhistorisk interesserede og læsere med en akademisk interesse i Andersen.
Andersen analyseres her som kulturelt ikon. Anne Klara Bom beskriver et kulturelt ikon som en figur, der danner forbindelser til omverdenen, der så placerer ikonet i en metonymisk funktion, hvor der opstår en mellemmenneskelig fælles værdisætning. Først beskriver hun, hvad der definerer et ikon ud fra forskellige betydningsopfattelser, og der gives eksempler på andre ikonbetydninger bl.a. semiotisk og i forhold til design og brands som symbolbærere. Herefter undersøges begrebet "kulturelt ikon" overordnet, hvorefter der ses på specifikke opfattelser af Andersen og hans rolle som national identitetsmyte, hans betydning som myte, kulturarv og kanon både dansk og internationalt.
Bogen analyserer overbevisende og gør Andersen spændende fra en ny vinkling. Jeg tænker, at mange af analyserne, også metodisk vil kunne bruges til andre idé- og kulturhistoriske emner. Tilgangen er akademisk og kræver noget af sin læser, men må være guld for Andersen-forskere.
Andre bøger, der beskæftiger sig med mytedannelsen af H. C. Andersen, er fx Myterne om H. C. AndersenAndersen. Bind 1Mytedannelsen om personen H.C. Andersen, biografien Andersen. Bind 1 og Mytedannelsen om personen H.C. AndersenAndre bøger, der beskæftiger sig med mytedannelsen af H. C. Andersen, er fx Myterne om H. C. Andersen, biografien og Mytedannelsen om personen H.C. AndersenAndre bøger, der beskæftiger sig med mytedannelsen af H. C. Andersen, er fx Myterne om H. C. Andersen, biografien Andersen. Bind 1 og .