Bøger / faglitteratur

Hans Jonathan : manden som stjal sig selv


Beskrivelse


Historien om Hans Jonathan (f. 1784), en slavegjort dreng fra St. Croix, der kom til København, kæmpede for kongen i slaget på Reden og derefter troede, at han var fri. Men der blev anlagt sag mod ham og sagsøger vandt ejendomsretten over ham, men Hans Jonathan stjal sig selv og tog flugten til Island, hvor han endte sine dage som fri mand og bonde.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 16. mar. 2017

af

af

Charlotte Jakobsen

d. 16. mar. 2017

Hans Jonathan fødes på St. Croix af en slavegjort mor og slavegøres derfor også selv. Han kommer til Danmark, men ender på Island. Til alle med interesse i Danmarks tid som kolonimagt.

Dette er Hans Jonathans historie. Historien om en slavegjort dreng fra St. Croix, der ad omveje kom til København, kæmpede for kongen i slaget på Reden og derefter bosatte sig i byen i den tro, at han var fri. Men han tog fejl. Der blev anlagt sag mod ham og der blev gjort krav på ham. Sagsøger vandt, men Hans Jonathan tog flugten til Island. Han stjal sig selv. Her endte han sine dage som fri mand og bonde. Dette er ikke blot hans historie, det er også en vigtig del af Danmarks historie, af Islands historie og af verdens historie. Den islandske udgave af bogen var indstillet til Asa Wright Icelandic Science Prize i 2014.

Interessant og spændende læsning. Den islandske forfatter og antropolog Gisli Palsson har gennem omfattende antropologisk detektivarbejde i både Danmark og Island stykket denne biografi om den slavegjorte Hans Jonathan sammen. Det er hans historie, og det er meget mere end det. Det er historien om mennesker, der gør krav på andre mennesker, fordi de mener at have ret til det. Det er stadig uhyggeligt relevant.

Minder om Thorkild Hansens bøger Slavernes skibeSlavernes øerSlavernes kyst, Slavernes øer og Slavernes kyst. Denne er dog fortalt fra et andet perspektivMinder om Thorkild Hansens bøger Slavernes skibe, og Slavernes kyst. Denne er dog fortalt fra et andet perspektivMinder om Thorkild Hansens bøger Slavernes skibe, Slavernes øer og . Denne er dog fortalt fra et andet perspektiv.