Film / nonfiction

Helsingørglimt


Reviews (1)


The libraries' assessment

d. 11. Nov. 2010

By

By

Frans Rasmussen

d. 11. Nov. 2010

Dybtgående, lokalhistorisk skildring af Helsingørs udvikling, der samtidig har perspektiv på hele danmarkshistorien. Fra 15 år.

I seks programmer a ca. 30 min. fortæller lokalhistorikeren Allan Mylius Thomsen om Helsingørs historie, dens opståen og udvikling frem til i dag. Da Kong Erik af Pommern i 1400-tallet indførte Sundtolden, udviklede Helsingør sig til Danmarks næststørste by. Erik indførte privilegier og skattefrihed for dem, der arbejdede for at udvikle byen. Med sin centrale placering mellem kontinenterne og det nordlige Skandinavien, blev byen international, samtidig med at den havde et rigt religiøst liv med flere klostre og kirker. Da Øresundstolden afskaffes i 1857 er byen i krise, men vågner igen med skibsværftet, jernbanen og færgefarten til Sverige. Da den socialdemokratiske borgmester Peder Kristensen i 1919 starter sin virksomhed kommer der fremsyn til byen i form af byplanlægning, boligselskaber, kolonihaver og kooperative virksomheder.

Lokalhistoriske film er som regel ikke filmiske mesterværker, men ikke desto mindre drevet af entusiasme og indsigt. Således også her. Allan Mylius Thomsen er fortælleren, og han går rundt i byen på de historiske steder og øser af sin viden om alle mulige historiske detaljer fra byens udvikling.

Filmen er naturligvis speciel interessant for dem, der bor i eller kender til Helsingør. Men netop ved den vidende fremstilling af historiske detaljer giver den samtidig et perspektiv på hele danmarkshistorien frem til i dag.