Bogen marker sig især som debatbog om EU's fremtid, men har også en gennemgang af EU's institutioner. Den kan således fx bruges til undervisning, hvor man både ønsker at drøfte EU's konstruktion, historie og fremtid.
HSJ har skrevet en indsigtsfuld og meget personlig analyserende bog om EU. Det personlige består i HSJ's positive "skepticisme", hvor han taler for en struktur, der giver storregioner som Nordeuropa og middelhavslandene mulighed for at udvikle og dyrke deres respektive kulturelle særpræg, stadig med traktaten som fælles overordnet ramme. HSJ taler også for at betragte EU som et naturligt led i en langsigtet historisk proces, en slags moderne udgave af Romerriget og Det Tysk-Romerske Rige og for at pleje de internationale problemstillinger, bl.a. ved at opprioritere samarbejdet på regionalt niveau med de forskellige nabolande til EU, fx i Østersøregionen. Derudover repeterer og gennemgår HSJ i hovedparten af bogen EU's opbygning og institutioner bl.a. med det historiske afsæt, der ligger til grund for EU's dannelse efter 2. verdenskrig.
HSJ er en engageret politiker og debattør og skeptisk EU-tilhænger med et borgerligt/kristendemokratisk udgangspunkt. Som titlen antyder, ser han en øget EU-centralisme som den største barriere for bevarelsen af en national og regional identitet. Han har tidligere udgivet Vores udfordringer : fra EU og fra Danmark.
Indsigtsfuld kombineret gennemgang af EU og dets institutioner og personlig holdningsbog om EU's baggrund, funktion og fremtid.