Professor Uffe Østergaard sporer sig ind på historien om danskheden i sin nye bog på akademisk niveau, som har undertitlen "Om reformationen og nationaliteten". For dig som er interesseret i kulturhistorie, eller som følger debatten om danskhed.
Først tager Østergaard fat på spørgsmålet om "hvornår blev danskerne danske". Her skriver han bl.a. om forskellene på dansk og norsk nationalitet. De to nationer var jo tidligere samlet med Sverige i Kalmarunionen (1397-1523). Næste kapitel hedder "Reformationen som forklaring på de nordiske samfunds karakter". Her fremhæver forfatteren bl.a. sammenhængen med lutheranismen, dansk politik og mentalitet. Det fører frem til tredje kapitel: "Velfærdsstaten og lutheranismen". Bogen har desuden overskrifter som: "Protestantismen i Danmark", "Den antiautoritære tradition fra de danske religiøse vækkelse i 1700- og 1800-tallet", "Grundtvigianisme og Indre Mission", "Socialdemokratiet og folkekirken" og "Danskhed, nationalkirke og politisk kultur". Det afsluttende kapitel behandler ligesom de andre bøger i samme serie spørgsmålet om, hvordan Danmark ville have set ud uden reformationen. Bogen er del af "Reformationsserien", i anledning af reformationens 500 års jubilæum i Danmark.
En lidt krævende, men absolut interessant bog at læse, hvor en smule baggrundsviden om reformationens virkning i Danmark gør godt.
Kan bedst sammenlignes med Hvorfor slår vi ihjel? i samme serie.