Bøger / faglitteratur / bibliografier

I krigens kølvand : danske skæbner efter 2. verdenskrig


Beskrivelse


Handler om en række foreteelser i efterkrigstiden, der trækker spor op til nutiden. Det handler om personlige følger og efterfølgende psykiske men for såvel modstandsfolk som danskere i tysk tjeneste, og deres familier. Og det handler om den politiske brug af modstandskampen og bogen diskuterer det centrale spørgsmål: Hvornår slutter en krig?

Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 8. okt. 2009

af

af

Carsten Güllich-Nørby

d. 8. okt. 2009

Der er stadig en pæn læserskare til alt om 2. verdenskrig. Denne bog om efterkrigstidens konsekvenser vil nok især tiltrække de lidt ældre læsere.

Sven Arvid Birkeland, der bl.a. har skrevet Taget af tyskerne, 2007, skriver her endnu en bog baseret på omfattende research og ikke mindst på en række interviews med førstehåndsvidner. Det er den personlige og menneskelige historie Birkeland afdækker. Han skildrer opsporingen og hjemførelsen af døde koncentrationslejrfanger og deres genbegravelse i Danmark. Bogen fortæller om danske i allieret tjeneste, danske der vælger den tyske side, danske forsvundet i Sovjetunionen, danskere i japanske fangelejre og danske sømænd fanget i en verden i krig. Men krigens grusomme logik har konsekvenser i efterkrigstiden for familie og pårørende. Her er fx et forældrepar, hvis søn uden deres viden melder sig til frikorps Danmark. Ikke nok med de mister en søn, de bliver efter befrielsens arresteret som skyldige, og igen løsladt uden nogen domfældelse. Tidligt i bogen konstaterer Birkeland, at svaret på "hvornår slutter en krig?" er, at det gør den netop aldrig! "For historikerne er udforskningen af en krig, dens baggrunde, forløb og følger aldrig slut. Det er den heller ikke for dem, der deltog og overlevede.".

Der er mange andre bøger om 2. verdenskrig, men Birkelands bøger har styrke i de mange enestående interviews og fokus på den personlige og menneskelige historiefortælling.

Fængslende historisk bog om krigens konsekvenser for eftertiden.


Politiken

d. 31. okt. 2009

af

af

Henrik Lundtofte

d. 31. okt. 2009


Berlingske tidende

d. 21. okt. 2009

af

af

Bent Blüdnikow

d. 21. okt. 2009


Weekendavisen

d. 6. nov. 2009

af

af

Simon Staffeldt Schou

d. 6. nov. 2009


Kristeligt dagblad

d. 16. okt. 2009

af

af

Aage Trommer

d. 16. okt. 2009


Temp

Nr. 3 (2011)

af

af

Sofie Lene Bak

Nr. 3 (2011)