Bøger / faglitteratur / litteraturanalyser

Ingemanns by : Ribe i roman, digt og folkevise


Beskrivelse


Om især B.S. Ingemanns romaner Valdemar Sejr og Eriks Menveds barndom og deres betydning for den nationale identitet og byudvikling i Ribe.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 29. jan. 2013

af

af

Marianne Majgaard Jensen

d. 29. jan. 2013

Målgruppen her er først og fremmest lokale fra Ribeegnen, som er interesserede i kultur- og litteraturhistorie. Men bogen har en generel vinkel på dansk identitetshistorie og kan være af interesse fx for studiekredse eller på folkeuniversitetet.

B.S. Ingemann har aldrig været i Ribe, men hans romaner har haft stor betydning for byen p.gr.a. hans Valdemar Seier, 1826 og Erik Menveds Barndom, 1828, som begge for en stor del foregår i Ribe. Ingemanns romaner er - siger Bramming - i høj grad med til at danne grundlaget for vores nationale selvforståelse, som den blev formet i 1800-tallet. Det betød langt op i 1900-tallet en interesse for at bevare det historiske i bybilledet, bl.a. gennem restaureringsarbejder og i gadenavne; dermed skabtes "det historiske Ribe", som vi kender det i dag. Torben Bramming (f. 1964) er præst og har skrevet bøger om Ribe og inden for religions- og identitetshistoriske emner. Godt layout, smukt illustreret af Sonia Brandes.

Der er fokus på litteraturens steder i disse år, bl.a. i Litteraturhistorier fra Ribe, 2009, som var en slags pilotprojekt for Anne-Marie Mais Hvor litteraturen finder sted, 2010-2011. Der handler det om stedets betydning for litteraturen, mens det er lige omvendt i Ingemanns by.

Godt skrevet, let tilgængelig bog med hovedvægt på den indflydelse, som Ingemanns romaner har haft på den nationale identitetshistorie og dermed på byudviklingen i Ribe. Smal bog men interessant vinkel, smukt udstyr.


Tidehverv

Årg. 87, nr. 2 (2013)

af

af

Katrine Winkel Holm

Årg. 87, nr. 2 (2013)