En ikke særlig vanskeligt tilgængelig bog, hvor de to norske forfattere diskuterer og forsøger at fremlægge en konstruktiv politik for, hvordan vi kan imødegå de mange grænseoverskridende udfordringer fra globaliseringen. Vil kunne bruges bl.a. i undervisningssammenhæng.
Forfatterne, der har en baggrund som henholdsvis socialantropolog og sociolog, skriver i et relativt letforståeligt sprog om globaliseringens udfordringer. Globaliseringen fører til indskrænkninger af det politiske handlingsrum, men giver også nye muligheder for at føre ideerne om frihed, lighed og broderskab ind i en ny tid. Den politiske debat skal udvikles til at fokusere på muligheder og global tænkning frem for på bekymringer og national selvoptagethed. Miljø- og indvandringspolitik og bistand må betragtes som en del af en større transnational helhed og også en diskussion af tolerancens grænser i mødet mellem islam og Vesten må være en del af kosmopolitikkens indhold.
Flere temaer videreføres fra Hylland Eriksens senest til dansk oversatte bog Rødder og fødder - identitet i en foranderlig tid, 2006. Den er nemmere at gå til, end bogen der har identisk titel Kosmopolitik, 2006 af David Held.
De to nordmænd diskuterer de grænseoverskridende udfordringer fra globaliseringen og gør sig til talsmænd for at der formuleres en fremadrettet politik, der bl.a. nedtoner nationalstaternes rolle. Fremstillingen er, som i de øvrige af Hylland Eriksens til dansk oversatte bøger, ret lettilgængelig.