Bogen er ikke kun en bog om Bosnien, krigen og konsekvenserne heraf, men giver også indsigt i hvordan det kan ske, og om domstoles afgørelser er den rigtige metode til retfærdighed. For historisk og samtidspolitisk interesserede.
Serbernes etniske udrenselse af den muslimske befolkning i Bosnien i krigen 1992-95 hører til et af de dybe sår i Europas nyeste historie. Birte Weiss' personlige interesse i landet og dets historie har givet hende et dybtgående kendskab til de konflikter og problemer, der opstod efter en grusom krig, hvor det internationale samfund svigtede. Hun har opsøgt dokumentationscentre, kvindegrupper, eksperter, ofre og bødler for at interviewe dem om baggrunden, krigen, retsopgøret, og om hvordan landet og det enkelte menneske kan forsone sig og se fremad igen. Bogen er opdelt efter forsoningens 10 bud bl.a. bud 1: De døde skal findes og begraves. og bud 7: Vi skal holde op med at mistro de andre. Det er bud, der er brugbare i andre konfliktområder.
Birte Weiss har tidligere været med til at skrive: Vanviddets vidner, 2000. Krigens scenografi, 2004 handler også om krigen i Bosnien.
Den velskrevne bog giver et dybt og nuanceret indblik i krigens gåde, og de vilkår Bosnien og dets befolkning står overfor. Det er samtidig en stærk historie med mange perspektiver og erfaringer, der kan bygges videre på. Bogens almene sigte gør den bredt anvendelig.