Digteren og landmåleren Knud Sørensen fylder 80 i år, og udgivelsen markerer dagen og giver ikke blot en omfattende karakteristik af ham som forfatter men også en fundering af forfatterskabet i den danske landbrugshistorie, som han har skildret så overbevisende.
Knud Sørensen har skrevet om mange emner, men det er med de indforståede skildringer af den forsvindende danske bondestand, han for alvor har markeret sig såvel litterært som i publikums bevidsthed. Bogens første del skildrer ham som forfatter med netop dette speciale i gode og indsigtsfulde bidrag af bl.a. Bent Windfeld og Johs. Nørregaard Frandsen, Klaus Rifberg skriver fint om romanerne, og Knud Sørensens indsats som biograf med bl.a. Steen Steensen Blicher og Johan Skjoldborg som væsentlige bidrag behandles godt af Aage Jørgensen. Til disse emner tilknyttes så i anden del som baggrundsstof skildringer af Erik Helmer Pedersen og Ove Korsgaard, hvad man kunne kalde det nære, den historie, som Knud Sørensen har fanget, mens Martin Zerlang bruger det lange perspektiv helt fra oldtiden i sin skildring af det urbaniserede landskab. Velskrevne, indsigtsfulde bidrag med bredt sigte.
Bogen er et godt - og nødvendigt - bidrag til de eksisterende behandlinger af forfatterskabet, der først her får en udfoldet behandling efter fortjeneste.
Bogen er et bredt anvendeligt hovedværk om en af de originale indsatser i nyere dansk skønlitteratur. Kapitlerne om landbrugshistorien kan også læses i landbrugshistorisk sammenhæng.