Bøger / faglitteratur til børn / undervisningsmaterialer

Litauen : geografi og samfund


Beskrivelse


Bogen indledes med en kort gennemgang af Litauens historie. Om kirkens rolle og om modstanden imod USSR's overherredømme. Desuden behandles samfundsmæssige og geografiske emner. Indeholder faktaafsnit og stikordsregister.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 16. juni 1997

af

af

Torben Wilhelmsen

d. 16. juni 1997

Denne bog om Litauen udkommer i serien Det ny Europa, hvori samme forfatter tidligere har udsendt bøger om Hviderusland og Ukraine. Efter et indledende afsnit "Tilbage til Europa" får vi glimt af Litauens historie i nutid og fortid. Derefter hører vi om kirkens rolle og om nogle af landets byer. Et kapitel beretter om den billige arbejdskraft, et andet om de litauiske luftfartsselskaber, og et stort kapitel fortæller om landbruget. Derefter vender vi tilbage til landets historie, dels med et afsnit om selvstændigheden og om partisankrigen mod både Tyskland og Sovjetunionen, og dels med et afsnit om jødeforfølgelsen. Atomkraftværket Ignalina og de nationale mindretal får hver et kapitel, og der rundes af med et kapitel med titlen "Litauen og Europa". Bagest et faktaafsnit med kort og statistik. Bogen har stikordsregister og indholdsfortegnelse, men ingen litteraturliste. Den meget velskrevne tekst er sat i to spalter. Den er illustreret med en række gode og relevante farvefotos. For børn findes ikke så meget om Litauen. Et par samtidhistoriske bøger om randstaterne fra 1990. Desuden Kjartan Simonsens Letland, Estland og Litauen fra 1991 og Søren Koustrups De baltiske stater fra 1992. Selvstændig læsning fra ca. 13 år.


Bibliotekernes vurdering

d. 16. juni 1997

af

af

Karsten Boll (skole)

d. 16. juni 1997

Endnu en flot og relevant bog i serien Det ny Europa af Peter Dalhoff-Nielsen, der også kendes fra serien Aktuel historie. I seriens vanligt flotte layout med velvalgte farvebilleder til de enkelte afsnit startes med en kort gennemgang af Litauens historie. Udgangspunktet tages i uafhængigheden i 1991. Herefter fortælles om kirkens rolle i samfundet samt den skjulte modstand, der var mod det tidligere overherredømme fra USSR's og Ruslands side. Ellers er der de traditionelle geografiske emner som erhvervsforhold, såvel produktions- som servicemæssigt, samfundsforhold (med plads til at skrive om truslen fra Ignalina-atomkraftværket). Endeligt sluttes der af med Litauens relationer til andre lande - specielt de europæiske. Bagerst er der et fakta-afsnit samt et stikordsregister. Jeg savner en litteraturliste med supplerende/alternative titler. Sproget er causerende, så det trods lix 39 ikke virker vanskeligt tilgængeligt. Supplerer og opdaterer Søren Koustrups De baltiske stater i serien Geofakta (1992) og er mere dybtgående end Peter Bejders Estland, Letland og Litauen fra 1993. Bogen vil kunne selvlæses fra 7. kl og er anvendelig i geografi, samfundsfag og til diverse større opgaver.


Geografisk orientering

Årg. 28, nr. 2 (1998)

af

af

Ib Østergaard Rasmussen

Årg. 28, nr. 2 (1998)