Bøger / faglitteratur / biografier

Mennesker først : arkitekten Jan Gehl


Beskrivelse


Om arkitekten Jan Gehls (f. 1936) store betydning på internationalt niveau - som fortaler for den menneskelige dimension i byrummet.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 12. sep. 2016

af

af

Helle Winther Olsen

d. 12. sep. 2016

Refleksioner over arkitekten Jan Gehls store betydning på internationalt niveau - som fortaler for den menneskelige dimension i byrummet. Bogen vil interessere bredt i arkitekt- og byplanlæggerfaget.

Jan Gehl fylder 80 år i 2016, og det har de to australske forfattere og byrumsforskere fundet en værdig anledning for en skildring af den særlige disciplin, som danskeren har været bannerfører for. Gehl er uddannet arkitekt, arbejdede tidligt med restaureringer af kirker, men blev siden opmærksom på, hvor uinspirerende og ugennemtænkt livet mellem de moderne huse og byrum egentlig bød sig til. Byer er for mennesker, og god arkitektur handler om det gode samspil mellem form og liv; byrummene skal udformes så de muliggør liv og ophold og ikke domineres af biltrafik. Med inddragelse af socialvidenskab og psykologi formulerer han et helt nyt mindset og skaber en løsningsorienteret og internationalt anerkendt rådgivervirksomhed.

Bogen byder på lige dele refleksioner over et fagområdes udvikling og en behørig, anerkendende respekt for manden, der gjorde fagområdet til sit. Eftersom forfatterne er australske, er vinklen i høj grad den internationale, og det er spændende at læse om Gehls store projekter fx i Perth, London, New York, London og Moskva, med mange instruktive før-og-efter fotos.

Gehls hovedværk Livet mellem husene er oversat til 30 sprog og slet ikke til at komme udenom i relation til byrumsforbedring. Den er oven i købet skrevet i øjenhøjde.


Danske kommuner

Årg. 47, nr. 31 (2016)

af

af

Tom Ekeroth

Årg. 47, nr. 31 (2016)