Mesopotamia, 2008 er en novellefilm fra kollektivet Super 16, der ofte betegnes som en alternativ filmskole, hvor unge instruktører og producere kan bliver klogere på og dygtigere til filmhåndværket. Mesopotamia såvel som andre film fra Super 16 finder klart sin målgruppe blandt filmentusiaster, der interesserer sig for talentudvikling og ny dansk dramatik. Men filmens futuristiske fortælling fra et formørket fremtidens Irak har også appel til et publikum, der værdsætter en god historie med aktuel brod.
Irak 2020. Folk er tvunget til at leve en underjordisk tilværelse, hvor modet forsigtig forsøges opretholdt ved at få skrevet breve til slægtninge i Sverige, Californien og Libanon. Breve som aldrig bliver sendt til mennesker, som formodentlig også er døde og borte. Eller man ser på billeder af en verden fra for længe siden. Men illusionen om et trygt liv er ikke nok for drengen Tariq, der flygter mod overfladens usikkerhed. Instruktøren Fenar Ahmad (f. 1981), der er irakisk flygtning og opvokset i Danmark, har med indlevelse skabt en uhyggelig science fiction-fantasi om en krigs konsekvenser i landet, "der er druknet i frygt og mørke".
I Emir Kustoricas vildt fabulerende mesterværk Underground, 1995 skaber en gruppe mennesker også et underjordisk liv for at overleve krigens rædsler.
Fortættet og velfortalt novellefilm, som fremmaner en fortabelsens sindstilstand af fortvivlet overlevelse, og som ikke mindst anbefales for konsekvent klaustrofobi i samtlige scener.