Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Nisserne fra Pilegården - sætter byen på den anden ende : fortælling i 24 afsnit


Beskrivelse


Kalenderhistorie i 24 afsnit. Gårdnisserne Jok, Gunna og Nis er blevet hjemløse, fordi bondemanden på Pilegården er død. Han har testamenteret gården til museet, og nisserne flytter nu med ind til byen.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 15. okt. 2001

af

af

Susanne Thøfner

d. 15. okt. 2001

Gårdnisserne Jok og Gunna og deres søn Nis er blevet hjemløse, fordi den gamle bondemand på Pilegården er død. Han har testamenteret gårdens stuehus til det lokale museum, og nisserne vælger nu at flytte med til byen, men tilværelsen som bynisse er ikke altid let! Denne nissehistorie er udformet som en julekalenderfortælling, delt i 24 afsnit, og den er skrevet i et enkelt, mundret og dialogfyldt sprog, der egner sig godt til oplæsning. Bogens illustrationer er enkle, venlige s/h pennetegninger, og den farvelagte, idylliske forsidetegning viser de små hovedpersoner foran Pilegården. Selve handlingen hænger godt sammen, og den stilfærdige og hyggelige historie, der ved første øjekast virker lidt gammeldags, er krydret med små nutidige indslag samt spænding, bl.a. i skikkelse af en styg - men ikke alt for farlig - trold. En god og gedigen kalenderfortælling, der især egner sig til højtlæsning for de 5-9årige.


Bibliotekernes vurdering

d. 15. okt. 2001

af

af

Hans Radsted (skole)

d. 15. okt. 2001

En ny oplæsningsbog til julemåneden med syv sider til hver dag og illustreret med overskuelige, men lidt stive blyantstegninger af Charlotte Clante. Skal de små lyttere have et fornuftigt udbytte af oplæsningen, er det nok bedst at vente til de er omkring 8 år. Historien starter på Pilegården med bindingsværk, stråtag og stynede popler og hovedpersonerne er nissefamilien på gården, far, mor og søn. Idyllen varer ikke længe, for gården skal rives ned og genopføres på museet i byen. Nissefamilien må tage med flyttelæsset og bliver midlertidige beboere på museet, hvor de hjælper menneskene på samme måde, som nisser altid har gjort og de møder en mængde bynisser - endog skumle typer med tatoveringer og læderjakker. De fleste er dog gode og hjælpsomme nisser, som i sidste ende får hjulpet det fattige museum til penge, så gården kan genopføres og vores nissefamilie igen kan flytte ind. Alt ender i fryd og gammen, som det nu skal op til jul. Det er en fortælling, hvor alle virkemidler er taget i brug og det er næsten for meget. Historiens rytme virker lidt ujævn og oplæseren skal virkelig arbejde med sproget for at gøre det levende for tilhørerne. Historien er dog gennemført sympatisk og vil kunne være med til fordrive tiden for utålmodige børn i mørke decemberdage.


Folkeskolen

Årg. 118, nr. 45 (2001)

af

af

Thorkild Borup Jensen

Årg. 118, nr. 45 (2001)


Danske museer

Årg. 14, nr. 6 (2001)

af

af

Hans Jeppesen

Årg. 14, nr. 6 (2001)