Bøger / faglitteratur til børn / nordiske gudesagn

Nordiske guder og sagnhelte : fortællinger


Anmeldelser (8)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Arne Rossen

d. 18. dec. 2018

En pendant til Niels Saxtorph: Nordiske gude- og heltesagn (1984) - i ny genfortælling og med nye illustrationer (ved Lene Hahne). Det mytologiske stof er stort set det samme, men løseredisponeret hos Ole Pedersen. I afsnittene om sagnheltene bringer Saxtorph ud over det fælles stof også beretningerne om Stærkodder, Regnar Lodbrog, Palnatoke og jomsvikin-gerne. - Som Saxtorphlægger Ole Pedersen, der er seminarielektor og kendt for bøger om henholdsvis folkeeventyr og Ebbe Kløvedal Reichs forfatterskab, stor vægt på det mundrette i formen, og begge er fortrinligefortællere. Det fælles forlæg mærkes, men plagiat er der ikke tale om. Bogteknisk er begge værker en fryd for øjet; typerne er hos O.P. noget mindre, men klare nok, og hvor ill. hos Saxtorph kanvirke lovlig idyllise-rende, er Lene Hahnes tegninger bramfri og fandenivoldske. - Bogen er inspirerende læsning og et godt supplement såvel til Saxtorph (som den på ingen måde overflødiggør) somtil Anders Bæksteds stofrige,informative og smukt illustrerede håndbog "Nordiske guder og helte" (1984).


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Ingrid Jensen (skole)

d. 18. dec. 2018

Det store fortællestof, som den nordiske mytologi gemmer, er i denne samling fortællinger repræsenteret i et omfang og på en måde, der stemmer godt med, hvad vi på skolebiblioteket yderligerehar brug for: Til låneren, der fra 6. klasse og opad vil læse mere end de korte, populære beretninger, og til læreren, der mangler baggrundsstof til fortælling eller samtale. Ikke mindst tiloplæsning vil bogen med »en ordknap og fyndig fortællemåde i en vis overensstemmelse med den norrøne sagastil« (fra forordet) stå stærkt allerede fra 4.-5. klasse. - Det er dejlig læsning, fordi enhistorie, hvad enten det er en gudefortælling eller et heltesagn, ikke blot beretter de kendte forløb, men tager en ordentlig begyndelse - giver tid til det underfundige, det beskrivende ogreflekterende undervejs og uden at trække i langdrag slutter med manér. Ja, bogen begynder før begyndelsen og slutter efter Ragnarok, - medtager detaljer, der normalt ikke er med, men som også forbørn vil berige et spændendestof. Lene Hahne har med en rund, frodig og glad streg sat ekstra kolorit på udgaven med de mange illustrationer. Ole Pedersen har i forvejen udgivet flere bøger, omfolkeeventyr bl.a., og redigeret Livstydning i den nordiske mytologi. (1987).


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Jørgen Lund (skole)

d. 18. dec. 2018

Det er en lidt sær situation, at man om en udmærket bog næsten er tvunget til at tænke: "Men hvad skal man bruge den til?" Forfatteren selv lægger ikke skjul på, at hans hovedforlæg erGrundtvigs Nordens Mytologi og Grønbechs Nordiske Myter og Sagn. Udover disse store og i hvert fald set med skolebiblioteksøjne - noget bedagede sager findes et væld af samlinger ogenkeltfortællinger. For lærere er Bæksteds Guder og helte i Norden vel stadig skolebibliotekets hovedværk på området, og - blandt andre - minder Niels Jensens Nordiske Gudesagn i mangt og meget omO.P.'s værk. O.P. har dog sagnkonger og sagnhelte med, og selv om hans fortællestil er knap og sine steder fyndig således, at selv de yngste mellemtrin kan være med, så henvender O.P. sig (ogsåtypografisk) primært til de ældre og ældste klasser og til lærere. Derudover må bogen sandsynligvis betragtes som en slags optaktsbog til den kommende Livstydning i den nordiske mytologi. KitteFennestad har lavet et smukt omslag, og LeneHahne har leveret en række muntre, frodige og frimodige illustrationer.


Gymnasieskolen

årg 70, nr 14 (1987)

af

af

Laurits Gregersen

årg 70, nr 14 (1987)


Folkeskolen

årg 104, nr 22 (1987)

af

af

Knud Erik Dahl

årg 104, nr 22 (1987)


Efterskolen

årg 19, nr 12 (1987)

af

af

Aksel Nielsen

årg 19, nr 12 (1987)


Gymnasieskolen

årg 70, nr 11 (1987)

af

af

Erik H. Madsen

årg 70, nr 11 (1987)


Jyllands-posten

d. 8. mar. 1987

af

af

Aage Jørgensen

d. 8. mar. 1987