Bøger / faglitteratur / bibliografier

Og Balkan kom til Danmark : om at være nærområde til krig og folkemord


Beskrivelse


Og Balkan kom til Danmark udfylder et vigtigt hul i nutidshistorien. Ingen har tidligere skrevet en samlet beretning om, hvordan Danmark reagerede, da der i 1990erne opstod krig midt i Europa med massakrer, etnisk udrensning, fangelejre og den største flygtningestrøm siden Anden Verdenskrig, denne gang fra Bosnien. Historien fortælles af mennesker, der var til stede, da det skete: udsendte soldater, flygtninge, politifolk, nødhjælpschauffører - og herhjemme folk, der løste kæmpeopgaven med at hjælpe 20.000 forkomne flygtninge tilbage til et almindeligt liv. Også centrale nationale og internationale beslutningstagere bidrager til bogen, som kortlægger de mange politiske og menneskelige dilemmaer, der igen blev dansk hverdag et halvt århundrede efter holocaust. Og Balkan kom til Danmark er ikke et glansbillede af det godhjertede samfund. Der var ansvarlighed, humanisme, hjælpsomhed, tvivl, fejlbedømmelser, modstand og mange uperfekte løsninger. Men først og fremmest var det en tid, hvor hele landet blev inddraget i flygtningepolitikken, og hvor lokalsamfundene for første gang blev positive medspillere. På baggrund af nye statistiske oplysninger kan bogen også fortælle, hvordan det er gået bosnierne i Danmark. Tendensen er klar: Mange ældre bosniere glider ud af arbejdsmarkedet, fordi de indhentes af traumer efter krig, flugt og tortur, mens de unge på alle fronter klarer sig bedre end deres danskfødte jævnaldrende. Også her er historien om Danmark og bosnierne broget.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 28. okt. 2015

af

af

Louise Urban Andersen

d. 28. okt. 2015

Antologi om, hvordan 20.000 bosniske flygtninge kom til Danmark i 1990'erne. Bogen kan læses bredt af alle med interesse for krigen på Balkan og den deraf følgende flygtningesituation.

Efter en præsentation af baggrunden for bogen og en opridsning af det nuværende Bosnien og Serbien, indleder Uffe Ellemann-Jensen bogen med et kapitel om det vægelsind, der prægede det ellers samlede Europa i forbindelse med krigen på Balkan. Herefter følger bl.a. beretninger om danske soldater i mission på Balkan, Dansk Flygtningehjælps indsats i området og en af bogens primus motorer, daværende indenrigsminister, Birte Weiss beretter om de indenrigspolitiske problemer omkring "Jugoslaverloven". Bogen forsøger at give et samlet indblik i konflikten og afsluttes med et kapitel om baggrunden for Jugoslaviens opløsning. Indeholder biografi over forfatterne, en liste med internationale organisationer og slutteligt et register.

Et gedigent værk, der giver et godt overblik over krigen på Balkan belyst fra mange sider, både politisk, humanitært og modtagelsen i Danmark. Bogen er aktuel i 2015, hvor Danmark igen står overfor at tage imod en stor gruppe flygtninge, og bogens sigte er netop at bidrage med erfaringer fra en lignende situation.

Der findes en del bøger om krigen på Balkan, bl.a. Jugoslaviens sammenbrud, men ingen, der i samme grad som indeværende bog, giver det store overblik.


Noter / Historielærerforeningen for Gymnasiet og HF

Nr. 208 (2016)

af

af

Knud Holch Andersen

Nr. 208 (2016)


Danske kommuner

Årg. 46, nr. 33 (2015)

af

af

Tom Ekeroth

Årg. 46, nr. 33 (2015)