Bøger / faglitteratur

Opgøret om den kolde krig : en samling af nogle af de bedste indlæg fra de seneste års debat i Berlingske Tidende om den kolde krig


Beskrivelse


Artiklerne debatterer kommunismens og venstreradikalismens udbredelse blandt danske intellektuelle under den kolde krig og navnlig i årene efter 1968.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 10. apr. 2003

af

af

Kresten Søe Christensen

d. 10. apr. 2003

En samling af kronikker og artikler opdelt i en række temakapitler: fx mediernes holdning, Vietnam-krigen, universitets-marxismen, fodnoteperioden m.m. med det formål at give indblik i synspunkter i diskussionen om Den kolde Krig - herunder også opgøret om holdningerne til kommunismens ugerninger. Det er der kommet en både interessant og læseværdig debatbog ud af med 80 indlæg i Berlingske Tidende af 47 skribenter fra Bent Jensen og Ellemann-Jensen til Gert Petersen og Frank Aaen. Der indledes af redaktøren Bent Blüdnikow, som hverken lægger skjul på sin holdning eller rolle i debatten. De anslåede temaer er fx venstrefløjsgennemsyringen af journalistikken, modviljen mod behandlingen af koldkrigsperioden ift. debatlysten omkr. besættelsen og de tidligere venstrefløjs-toneangivendes nutidige fortrængning og mangel på erkendelse. Bogens værdi ligger efter min vurdering primært i at kunne være med til at holde gryden i kog mhp. en videnskabelig undersøgelse, der kan belyse, hvordan og hvorfor så stor en del af landets bedste hjerner dengang kunne lade sig betage af totalitær tankegang. Det være sig både mhp. forhindring af gentagelse samt forståelse for begivenheder og sammenhænge. Bogen bliver næppe det sidste udsagn i debatten her.


Berlingske tidende

d. 29. apr. 2003

af

af

Frank Esmann

d. 29. apr. 2003


Weekendavisen

d. 25. apr. 2003

af

af

Connie Hedegaard

d. 25. apr. 2003


Salt

Årg. 12, nr. 3 (2003)

af

af

Michael Voss

Årg. 12, nr. 3 (2003)