Bogen handler om det at være moderne med teksteksempler fra oplysningstiden o.1690-1790, hvor der bl.a. diskuteres aktuelle samfundsforhold. Tekstsamlingen kan anvendes i almen studieforberedelse (AT) i gymnasiet.
Det moderne behandles ud fra tre centrale temaer, nemlig forestillingen om det frie individ, fornuften og fremskridtstanken, altså det at mennesket kan forbedre sig. Efter en kort baggrundsorientering præsenteres 23 tekster, hvoraf nogle er tilpassede moderne læsere (dvs. de er ikke helt originale). Teksterne er bl.a. epistler af Holberg, Kants definition af Oplysning, tekster af David Hume, Montesquieu og meget centralt står Denis Diderots artikel om Encyklopædien (1751-1772), som måske er det største oplysningsprojekt overhovedet. Til hvert tema hører en kort indledning og derefter 1-5 temabokse med tekster. Forfatteren er historiker.
For litteratur på internettet henviser forfatteren selv til det engelsksprogede. www.fordham.edu/halsall/mod/modsbook10html.
Det er et fint og oplysende undervisningsmateriale, som når det bliver formidlet, vil give god mening for gymnasiets elever, men bibliotekets lånere vil finde indledningen for kortfattet. Den tilhørende litteraturliste er enkelt annoteret og kunne godt have rummet fx Tankens magt, 2006, som har et stort afsnit om oplysningstiden.