Bogen formidler en religiøs konflikt i Danmark i første halvdel af 1800-tallet. Historien om den strengt pietistiske Johan Nielsen mod oplysningspræsten Peter August Wedel er en fortælling om forandringer i Danmark. For historisk interesserede.
I første halvdel af 1800-tallet styrkes en religiøs bevægelse mod den etablerede danske kirkes virke og tolkning af kristendommen. En strengt pietistisk religiøs retning forankret i den fattige del af befolkningen, går i clinch med enevældens monopol på den religiøse praksis i Danmark. Samtidig blæser vinde fra oplysningstiden og dens tænkere ind i kirken, der ser den pietistiske retning som forstokket og konservativ. Med udgangspunkt i fortællingen om præsten Peter August Wedel og daglejeren Johan Nielsen, fortælles denne del af danmarkshistorien.
Interessant fortælling om en konflikt mellem to mennesker på Fyn, der samtidig fortæller en større historie om strømninger og forandringer i det danske samfund. På mange måder er dette en underbelyst fortælling om det, der kan ses som en optakt til enevældens afskaffelse. Sproget er levende og holdt i en journalistisk stil og ikke i stil med en traditionel fagbog.
Stilmæssigt ligner den Tom Buk-Swientys bøger, deriblandt Slagtebænk DybbølBrødremenigheden. Brødremenigheden er en lignende titel emnemæssigtStilmæssigt ligner den Tom Buk-Swientys bøger, deriblandt Slagtebænk Dybbøl. er en lignende titel emnemæssigt.