Books / nonfiction for children

På besøg i købstaden


Description


Om livet i en købstad for hundrede år siden, bl.a. om arbejde, håndværk, husførelse, forretningsliv og børns hverdag skildret med Den gamle By i Århus som udgangspunkt.

Reviews (2)


The libraries' assessment

d. 26. Mar. 1996

By

By

Søren Roth

d. 26. Mar. 1996

En familie bestående af far, mor og fire børn udgør rammen for denne bogs fortælling om livet i en købstad for 100 år siden. Familien flytter for en dag ind i Den gamle By i Århus. Faren er snedker, den største søn er lærling, moren er hjemmegående og børnene hjælper til og bringer læseren rundt i byen. Der fortælles om livet i købstaden på børnenes oldeforældres tid, hvor vi hører om arbejdet og diverse håndværk, husførelse, forretningsliv og børnenes hverdag - et meget anderledes liv end børn kender til i dag. Fortællingen er levende og engagerende og giver et fint, men også idylliseret, lille billede af tiden i byen for 100 år siden. Mange begreber, som er gået i glemmebogen, indgår i og forklares i teksten. Bogen har mange fine farvefotos, selvom det er modelfotos virker de ikke opstyltede. Bogen kan anvendes til samtale om livet før i tiden og for besøgende i Den gamle By. Der fortælles stort set intet om selve husene i Købstadsmuseet Den gamle By. Forfatteren har tidligere skrevet På vikingemarked og forlaget har endvidere udgivet andre titler På besøg i... af Bi Skaarup. Bogen kan selvlæses fra omkring 9 år, men anvendes længere ned.


The libraries' assessment

d. 26. Mar. 1996

By

By

Ole Frøslev Christensen (skole)

d. 26. Mar. 1996

En flot fotografisk billedbog om livet i en købstad for hundrede år siden. Over bogens sider følger vi far og mor og fire børn, som i Den gamle by i Århus prøver at leve som på oldefars tid. Altså ikke en rekonstruktion af fortiden, men et forsøg på at leve sig ind i den. Og det er, hvad Preben Kirkholt har gjort med sit kamera i de dejlige, men uomtvisteligt nutidige billeder. Den virkelige, snavsede, uhumske, farlige og besværlige fortid beskrives i teksten. Ganske indgående og uden det skønmaleri, billedsiden nemt kunne forlede til. Det er, som serienavnet angiver, en fagbilledbog. Den medvirkende familie er da også, formentlig til mange læseres skuffelse, reduceret til statister, og teksten koncentrerer sig, lidt tørt og refererende, om alle dagliglivets indretninger og vilkår. Ting alle børn elsker at høre, når mormor fortæller, men som her bør deles op i mindre bidder, hvis ikke læreren eller pædagogen kan give en levende genfortælling. Dertil er der stof nok i teksten. Således, samt naturligvis som dejlig kigge-selv-bog, kan bogen anvendes fra børnehaveklassen til omkring 3. klasse, hvor selv dygtige læsere vil have besvær med teksten. I samme serie og af samme forfatter findes På vikingemarked.