Books / fiction for children / eventyr

Fyrtøjet


Description


Eventyret om soldaten, der hjælper en heks, finder et magisk fyrtøj og bliver meget rig. Rigdommen varer ikke længe, men fyrtøjet hjælper ham til penge igen og hjælper ham med at komme til at se den smukke prinsesse. For 8-12 år.

Reviews (20)


The libraries' assessment

d. 18. Dec. 2018

By

By

Else Lerche

d. 18. Dec. 2018

Jeg har tidligere positivt bedømt H. C. Andersen: De vilde svaner bearbejdet af Hanne Leth til blå Dingo-bog. Denne gang har hun bearbejdet Fyrtøjet, der udkommer i gul Dingo i en uforkortetudgave. Igen har hun med nænsom hånd og med respekt for originalen genskrevet eventyret til et mere læsevenligt dansk, hvor H. C. Andersens særlige sprogtone stadig mærkes. Hun anvender en enkelsætningsbygning og har opdelt eventyret i kapitler. Endvidere er den sat i en åben sats med bred margin, og nogle få sammensatte ord er stavelsesdelte. Det gør teksten velegnet til at selvlæse fra9 år, ligesom den kan højtlæses. Sune Eiskær har ill. med farveakvareller med spændende motivvalg og perspektiver. De støtter forståelsen og er med til at gøre bogen indbydende. I eventyret erheksen beskrevet "Hendes underlæbe hang hende lige ned på brystet", og det ses virkelig i ill. Forsiden viser kæmpehundene. Igen en vellykket H. C. Andersen bearbejdelse fra Hanne Leths hånd.


The libraries' assessment

d. 18. Dec. 2018

By

By

Merete Kjemtrup (skole)

d. 18. Dec. 2018

Man kunne frygte, at en letlæsningsudgave af en H. C. Andersen-klassiker ville komme til at virke noget forfladiget, men det er bestemt ikke tilfældet med denne Dingo-version af Fyrtøjet. Detkendte eventyr er læsepædagogisk bearbejdet af Jørn E. Albert, således at teksten kan selvlæses af gode læsere fra 3. klasse. (Lix = 19). De sværeste ord og vendinger er omskrevet, uden at denAndersenske ånd og stemning er gået tabt, og Sune Eiskærs spændende illustrationer supplerer handlingen på bedste vis. Typografi og layout er - som sædvanlig for Dingo-bøger- flot og indbydende. Enfin lille eventyrbog til oplæsning for de yngste og selvlæsning for de mellemste - såvel i forbindelse med et større eventyremne som alene til underholdning. Bogen kan iøvrigt fås som bog + bånd.


The libraries' assessment

d. 11. Oct. 2004

By

By

Lene Kristiansen

d. 11. Oct. 2004

"Vist lyder det smukt, og det ligner, men der mangler dog noget". Citatet er fra Nattergalen, et af de eventyr, der sammen med Den lille pige med svovlstikkerne, Den grimme ælling, Fyrtøjet og Kejserens nye klæder bliver genfortalt af Bödvar Gudmundsson i ligeså mange billedbøger. Og citatet angiver meget præcist den følelse, man sidder med, for selvom forkortelserne er sket så eventyrene fungerer og også genfortalt med respekt, ja, så mangler netop alt det eventyrlige H.C. Andersen kunne med ord, - formodentlig (jeg gætter) i et ønske om at gøre eventyrene lettere tilgængelige og sprogligt mere tidssvarende? Tilbage står 5 forunderlige eventyr, men, efter min mening, uden eventyrenes oprindelige poesi. Thórarinn Leifssons illustrationer er også langt fra det poetiske. Med figurer som Mester Jakel-dukker med stive ansigter og indimellem voldsomme grimasser giver han et meget massivt modspil til eventyrteksten, og det enkle udtryk er sammen med en ofte mørkere farveskala med til at trække de mere dystre/uhyggelige sider frem. En batikagtig baggrund utydeliggør af og til teksten. 200-året vil uden tvivl afføde mange bøger og mange fortolkninger - her et af de mindre traditionelle og nok også mere provokerende. Højtlæsning fra 5 år, selvlæsning fra 3-4. kl. (ca. 9 år).


The libraries' assessment

d. 12. May 2005

By

By

Lars Aagaard

d. 12. May 2005

Teksten er som vi kender den fra andre nutidige, ikke forkortede udgaver. Denne henvender sig til de 5-10-årige billedbogslæsere. Tegningerne er som vi kender dem fra Rasmus Bregnhøis hånd, om end han kan være mere syret, end han er her. Men på alle billederne er der få eller mange tilføjelser, som får smilet, ja undertiden latteren frem. Billederne veksler mellem helsides, halvsides, kvartsides og dobbeltsides, teksten føjer sig ind og fylder ud. Jeg synes ikke, tegningerne volder skade på Andersens tekst, det er ellers en kunst at undgå det. Der findes utallige billedbogsudgaver af eventyret, ingen så nutidige og respektløse som denne - og samtidig tro mod teksten og tiden. Omslaget taler klart og tydeligt.


The libraries' assessment

d. 19. Dec. 2018

By

By

Dagmar Nielsen

d. 19. Dec. 2018

Bortset fra bind 11, der medtager både Klods-Hans og Prinsessen på ærten, indeholder disse små bøger i Artakons H. C. Andersen-udgave hver et af de mest kendte eventyr. Det kan lyde besværligt, men med Kirsten Hoffmanns muntre illustrationer fremtræder de enkelte bind som små nydelige bøger, der nok skal tiltrække børnene. De store typer og den moderniserede retskrivning vil sikkert også tiltale mange, ikke mindst de læseretarderede. Anbefales alle biblioteker.


The libraries' assessment

d. 19. Dec. 2018

By

By

Ove Frank

d. 19. Dec. 2018

Et eventyr i én bog er det princip, der ligger til grund for denne udgivelse, og det vil nok udvide læserskaren til H. C. Andersens eventyr, som jo nok kan være svære at gå igang med for en nybegynder i læsekunsten. Linieafstand, typernes størrelse og formatet svarer til, hvad der bruges i småbørnsbøger, der læses i 3.-4. klasse, og bøgerne må også betragtes som småbørnsbøger og ikke som billedbøger, da der kun er en illustration på hver fjerde side. Disse små bøger med disse dejlige eventyr fortjente lidt farve i illustrationerne som trods denne mangel er meget levende og dygtipt udført.


The libraries' assessment

d. 8. Nov. 2005

By

By

Torben Bråe Olesen

d. 8. Nov. 2005

Seks af H.C. Andersens kendteste eventyr i 6 små kvadratiske bøger pakket i papæske af kraftigt pap dekoreret med klare farver, titler og 6 små vignetter. Koncept og layout virker iøjnefaldende ved første øjekast på bøgerne og æskens låg, rødt med 6 klare farver i en bånddekoration. Disse 6 farver går igen en for en på de 6 bøger foroven på bøgernes omslag, forneden sort, delt på midten med rød streg. Forsiderne illustreret med hver sin vignet på midten af forsiden i rød cirkel. Der er 1-4 illustrationer helsides og dobbeltside pr. bog udover vignetterne der bl.a. også går igen øverst på højresiderne. Stregen er grov og udtryksfuld, farvelægningen er stemningsfuld. Der er mellem 20 og 34 sider til hvert eventyr. Teksten er nænsomt behandlet i forhold til originalerne, men fremstår med gammeldags sprogtone og dialog. Der er få illustrationer, og jeg synes det er ærgerligt at illustrationer i Svinedrengen, Fyrtøjet og i Klods Hans ikke helt er anbragt de rigtige steder i forhold til teksten. Kassen med de 6 små bøger er tydeligvis tiltænkt som gaveæske til børn fra 5-6 år fx til oplæsning. Vi har alle disse eventyr i mange udgaver. De 6 små bøger vil kunne supplere dem. Bortset fra små skønhedsfejl med illustrationernes placering, er det habile udgaver. Dækkende for indhold er såvel forside på æske som på bøgerne.


The libraries' assessment

d. 23. Jan. 2014

By

By

Ole Laursen

d. 23. Jan. 2014

Det velkendte eventyr i ny udgave, hvor lidt yngre børn også kan være med. Målgruppen vil således primært være de 4-7-årige. Den voksne får bagest i bogen forslag til dialogisk læsning i form af spørgsmål til teksten.

Lea Letén har givet sig i kast med det uopslidelige eventyr. Med sine blide tegninger skaber hun en mindre barsk udgave af eventyret. Ikke noget med afhuggede hoveder! Teksten er let ændret/forkortet. Jeg synes ikke, det ændrer på tonen i eventyret. Men vil man have den fulde tekst, skal man ty til andre udgaver. Smuk forside og bogen forsynet med bagsidetekst. Som noget særligt er der bagest i bogen forslag til dialogisk læsning af "Fyrtøjet" med spørgsmål til dette eventyr. Helt på sin plads med nye udgaver af "Fyrtøjet", som kan skabe fortsat interesse hos de nye generationer. Denne udgave med sin venlige ansigter en mere blid udgave egnet til lidt yngre børn end ellers.

De to seneste billedbogsudgaver af eventyret er med Bagram Ibatoullines illustrationer (07/40) samt Rasmus Bregnhøis udgave fra 2005 (05/26). Begge med uændret tekst. Førstnævnte i en mere "gammeldags" og universel tegnestil. Sidstnævnte med Bregnhøis "vilde" stil. Sammen med de gamle illustrationer af Vilhelm Pedersen og de elskede af Svend Otto S har vi med Leténs udgave nu ganske forskellige bud på billedsiden til "Fyrtøjet".

En "venlig" og mere blid udgave af "Fyrtøjet", hvor lidt yngre børn kan være med. Som noget nyt med forslag til dialogisk læsning.


The libraries' assessment

d. 5. Apr. 2019

By

By

Dagmar Nielsen

d. 5. Apr. 2019

Selv om der i bibliotekerne er et behov for billedbøger af denne type, er det ikke givet, at denne version af Fyrtøjet vil få sucecs hos børnene. De lidt firkantede illustrationer holdt i grumsede farver virker ikke umiddelbart tiltrækkende. Bør anskaffes, men ikke i det helt store eksemplartal.


The libraries' assessment

d. 5. Apr. 2019

By

By

Ove Frank

d. 5. Apr. 2019

Denne udgave bør følges op af andre H. C. Andersen eventyr i samme udstyr. Det er en billedbog i stort format med store, mangefarvede, mønsteragtige illustrationer. Teksten, der er fordelt sådan, at der ingen steder er en hel side tekst, har stor linieafstand og store typer, så den vil kunne læses af læsere i 3-4 klasse, men billederne vil sikkert lokke mange børn til at låne den med hjem for at få andre til at læse den op for sig, og så vil den kunne oplæses for 5-6 årige.


The libraries' assessment

2007

By

By

Torben Bråe Olesen

2007

Bogen kan anvendes til oplæsning for børn fra 5 år, såvel i hjemmet som i indskoling og børnehaven.

Illustrationerne er ikke særlig danske, men passer rigtig godt til historien. Stilen er præget af naturalisme i en altmodisch næsten tableuagtig stil, der benytter dæmpede velafstemte farvetoner. Illustrator kendes fra H.C. Andersens Nattergalen, som blev udgivet i 2002. Teksten er tæt på den oprindelige i nutids sprolig mild tilretning. Satsen er stor og tydelig med fin linjeafstand. Forsiden fungerer klart og tydeligt, og der er ingen bagsidetekst, hvilket heller ikke er nødvendigt.

Sammenlignet med Rasmus Bregnhøis version fra 2005 og Svend Otto S, som senest udkom i 1995, er der her en lidt anden stil. Stilen er mere universel eventyrlig, lyset i billederne er fx ikke det høje nordiske, som i begge de to andre udgaver.

Denne udgave kan supplere og bruges på lige fod med de andre nævnte udgaver.


The libraries' assessment

d. 2. Mar. 2021

By

By

Dorthe Grønbæk

d. 2. Mar. 2021

Eventyret om soldaten, der hjælper en heks, finder et magisk fyrtøj og bliver meget rig. Rigdommen varer ikke længe, men fyrtøjet hjælper ham til penge igen og hjælper ham med at komme til at se den smukke prinsesse. For 8-12 år.

Fem H.C. Andersen eventyr udgivet i serien "Mine første eventyr". Det er de kendte eventyr "Den lille havfrue", "Den grimme ælling", "Nattergalen", "Snedronningen" og "Fyrtøjet". Eventyrene er genfortalt af samme forfatter og er individuelt illustreret af fem forskellige prisbelønnede illustratorer. Hver bog har bagerst en kort historie fra H.C. Andersens eget liv og et interview med illustratoren.

Flotte nye udgivelser af de verdensberømte eventyr. Genfortalt i et nutidigt sprog og forkortet i forhold til de oprindelige tekster. Velegnet både til højtlæsning og til selvlæsning. Bøgerne er meget smukt illustrerede med helsides stemningsfulde illustrationer i klare farver.

Eventyrene ses også i Hans Christian Andersens samling - eventyrKlassiske eventyrUdvalgte eventyr i en ny bearbejdet udgave. Serien "Læs højt for de små" Klassiske eventyr og Udvalgte eventyr har også gendigtede og forkortede versioner af eventyrene medEventyrene ses også i Hans Christian Andersens samling - eventyr i en ny bearbejdet udgave. Serien "Læs højt for de små" og Udvalgte eventyr har også gendigtede og forkortede versioner af eventyrene medEventyrene ses også i Hans Christian Andersens samling - eventyr i en ny bearbejdet udgave. Serien "Læs højt for de små" Klassiske eventyr og har også gendigtede og forkortede versioner af eventyrene med.


The libraries' assessment

d. 11. Aug. 2015

By

By

Helle Laursen

d. 11. Aug. 2015

Eventyret om soldaten der møder en heks, kommer i besiddelse af et magisk fyrtøj, der gør ham rig, og til slut gifter sig med prinsessen. For 5-10-årige.

En kæk soldat er på vej hjem fra krigen. Undervejs møder han en gammel heks, der lover ham rigdom, hvis han lader sig fire ned i et hult træ. Her sidder der tre meget store hunde og bevogter mægtige skattekister. Det eneste heksen vil have fra træet er fyrtøjet. Soldaten beholder fyrtøjet og ved hjælp af dette og de tre store hunde lykkes det ham til sidst at blive gift med en prinsesse. Bogen er forsynet med efterord af Ejnar Stig Askgaard, overinspektør ved Odense Bys Museer, samt en kort biografi om kunstneren Claus Bekker-Olsen.

H.C. Andersens klassiske eventyr om Fyrtøjet illustreret af kunstneren Claus Bekker-Olsen. Illustrationerne er flotte. De er malerier fyldt med atmosfære og historiske detaljer. Landskaberne er tydeligt fra Fyn og billederne fra byen er genkendeligt danske. Bogen er smukt layoutet og veksler mellem de storladne malerier og enkle blyants vignetter. Det kan lede tankerne hen på Svend Otto S. Disse er dog mere naturalistiske og kan måske virke overvældende på de allermindste.

Her er forslag to andre udgaver af eventyret, først FyrtøjetFyrtøjet (Ill. Rasmus Bregnhøi) eller (Ill. Lea Letén) begge forslag til dialogisk læsningHer er forslag to andre udgaver af eventyret, først (Ill. Rasmus Bregnhøi) eller (Ill. Lea Letén) begge forslag til dialogisk læsning.


The libraries' assessment

d. 11. Oct. 2018

By

By

Mette Balle Christensen

d. 11. Oct. 2018

H.C. Andersens eventyr om soldaten, der med heksens hjælp finder både penge og et magisk fyrtøj. Men kan han også få fat i prinsessen? Billedbog for de 6-9-årige.

H.C. Andersens klassiske eventyr om soldaten, der på vej hjem fra krigen møder en heks. Hun lover ham mange penge, hvis han vil hente et fyrtøj til hende i et hult træ. I det hule træ møder soldaten tre hunde med meget store øjne. Ved hjælp af heksens forklæde kan han flytte hundene og få fat i de mange dejlige penge. Da han kommer op igen, hugger han hovedet af heksen og beholder selv fyrtøjet. Det viser sig at have magiske evner, som hjælper ham, da det senere i eventyret ser sort ud for ham, og han er på vej til galgen.

Fin udgave af det klassiske eventyr. Sproget har spor af H.C. Andersens sprogtone, men er bearbejdet så historien er let at læse højt og passer til alderen. Historien er meget smukt illustreret af Lars Gabel.

I samme serie findes SnedronningenFyrtøjet (Ill. Lars Gabel). Eventyret findes i mange udgaver fx som pegebog til yngre børn FyrtøjetI samme serie findes Snedronningen (Ill. Lars Gabel). Eventyret findes i mange udgaver fx som pegebog til yngre børn .


The libraries' assessment

d. 25. Nov. 2015

By

By

Signe Rugtved Andersen

d. 25. Nov. 2015

3 fine papbøger, der introducerer en række af H.C. Andersens mest kendte eventyr for de mindste børn.

Disse små papbøger udgives i serien "Mit allerførste eventyr", alle med illustrationer af Sidsel Brix. Her får vi historien om soldaten, der finder et magisk fyrtøj; vi hører om ællingen, der er anderledes end sine søskende; og vi møder Klods-Hans, der får prinsessen og det halve kongerige - selvom han er lidt skør. Bøgerne udgives som pegebøger, hvor hovedpersoner, dyr og andre elementer fra eventyret er gengivet med stregtegninger og meget lidt tekst på bogens 5 første opslag. Selve eventyret findes i forkortet udgave bagerst.

De forkortede eventyr har fået en passende længde til at fastholde det 2-3 årige barns interesse, men bøgerne er måske endnu mere oplagte at anvende sammen med de helt små børn; her kan bøgerne anvendes til fri historiefortælling over illustrationerne, ligesom børnene selv kan bladre rundt og kigge billeder. Illustrationerne er nemlig både søde, humoristiske og med et glimt i øjet. De er tegnet med en naiv streg, i akvarel og tusch og tilfører de gamle eventyr noget helt nyt.

Vi har mange bøger og samlinger med H.C. Andersens eventyr, men disse små papbøger skiller sig ud ved at henvende sig til de allermindste børn. I papbogen Prinsesser i eventyr genfortælles både "Den lille havfrue" og "Prinsessen på ærten, her er det dog prinsessetemaet og ikke forfatteren, der er fællesnævneren.


The libraries' assessment

d. 24. Nov. 2004

By

By

Betty Folino (skole)

d. 24. Nov. 2004

Der er tidligere udkommet 10 af H.C. Andersens eventyr i serien Dragebøger, som kom i forbindelse med Temaværksted - H.C. Andersen. Nu kommer yderligere 6 eventyr, Hyrdinden og skorstensfejeren, Stoppenålen, Den lille havfrue, Den grimme ælling, Fyrtøjet og Nissen hos spækhøkeren alle genfortalt af Jørn Jensen, men med forskellige illustratorer. Bøgerne har samme format og udseende som de øvrige i serien. Flotte, farverige og detaljerede illustrationer fylder meget på hvert opslag og understøtter teksten fint. Teksten er forkortet en del i forhold til den oprindelige. Enkelte sjældne ord er forklaret, men mange af H.C.A.'s specielle formuleringer er udeladt eller omformuleret for at gøre teksten nemmere at læse. Illustrationerne og bøgernes format gør dem egnede til oplæsning fra ca. 5 år. Endvidere er de velegnede til læsetræning fra ca. 9 år. Bruges bøgerne til læsetræning kan der hentes opgaveark på forlagets hjemmeside. Til sammenligning kan nævnes, at Dingo. Gul-udgaver af de samme eventyr er af nogenlunde samme sværhedsgrad og til samme målgruppe, disse er til gengæld kapitelopdelte, med kortere linjelængde, færre illustrationer, har større tekstmængde og rammer tættere på H.C.A.'s oprindelige tekst.


The libraries' assessment

d. 18. Dec. 2018

By

By

Jens Verner Nielsen (skole)

d. 18. Dec. 2018

En god historie kan ikke fortælles for tit. Og det her er en god historie. Med drama og humor, vilde, forbudte handlinger og en jordnær snusfornuft i en skøn blanding, død og ødelæggelse ogbryllup til sidst. Den er senest kommet som let bearbejdet Dingo-bog (94/11 ) og før da som billedbog med filtklip (86/06). Den nyklassiske med billeder af Svend Otto S. fra 1972 kom senest i 1990.Den foreliggende holder sig meget tæt til originalteksten. Bortset fra den moderne retstavning er der kun ganske få sproglige tillempninger. Alligevel er det forbløffende, hvor friskt og mundret etsprog historien er fortalt i! Den kan selvlæses fra omkr. 4. klasse og oplæses længe inden da. Teksten er sat med ret store typer i smalle, åbne spalter tilpasset illustrationerne. Disse er udførti forskellige formater med mest blik for det muntre og fornøjelige i historien. Det er figurer i en meget enkel og løs, skitseagtig streg og farvelagt med lystige, næsten grelle kulører. Det erletopfattelige oglivlige billeder, der trods en del pudsige detaljer og fornøjelige sidebemærkninger er hurtigt aflæst og mere til støtte for selvlæsning og hukommelsen end til egentlig fordybelseog medfantaseren.


The libraries' assessment

d. 18. Dec. 2018

By

By

Vibeke Munch Kofoed

d. 18. Dec. 2018

Et af H. C. Andersens mest kendte og elskede eventyr foreligger her i en nyill. billedbogsudgave af Gurli Feilberg, der tidligere har ill. Hvad fatter gør, er altid det rigtige ( 1987). Som idette eventyrer ill. holdt i en let, løs og munter streg uden den store variation i udtryk og billedsprog. De skiftevis store og små ill. er tegnet i en enkel til tider vittighedslignende stil. Deer fint farvelagt i let udflydende akvareller med hovedmotivet i stærke farver på en udvisket eller hvid baggrund uden detaljer. Ill. skaber en munter, let og lys stemning hele vejen igennem, mengør samtidig eventyret en smule stereotypt og tandløst ved at trække det farlige ud af historiens til tider barske humor. Alle 3 hunde er fremstillet som venlige familiehunde uden mindste fare forsoldaten. Teksten følger originalen i let moderniseret udgave. En rar og fornøjelig fortolkning, der trygt kan formidles til de yngste tilhængere af eventyr fra ca. 4 år samt sarte sjæle udenrisiko for at spolerenattesøvnen. De fleste ill. udg. af eventyret er af ældre dato. En af de mest vellykkede med billeder af Svend Otto S. er fra 1972 (2. oplag 1990).


litteratursiden.dk

d. 29. Jan. 2019

By

By

Pia Bechmann

d. 29. Jan. 2019

Lykken står den kække bi i eventyret om soldaten, der med snarrådighed og tro på sig selv vinder det ganske kongerige. Fremragende illustreret af Lars Gabel. En frejdig soldat møder en heks på landeve...



Information and editions