Bøger / faglitteratur

Pol Pots smil : om en svensk rejse gennem de røde khmerers Cambodja


Beskrivelse


På baggrund af historien om svenske venstreorienteredes positive øjenvidnebeskrivelse af Pol Pots styre i Cambodja i 1978, kort tid før det blev afsløret at henved 2 millioner mennesker var blevet henrettet eller døde af slavearbejde, diskuterer forfatteren om hvorfor idealister undertiden har svært ved at skelne mellem totalitære og demokratiske bevægelser.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 21. sep. 2009

af

af

Erik Nicolaisen Høy

d. 21. sep. 2009

Bogen er for interesserede i international politik og moral.

Forfatteren (f. 1972) er svensk freelancejournalist. Bogen er en personlig dokumentar over Demokratisk Kampuchea under Pol Pot 1975-78. Personlig fordi temaet er en undren over, hvorvidt en venstreorienteret svensk delegation fra venskabsforeningen i 1978 med bl.a. Jan Myrdal med eller mod dens vidende blev ført bag lyset. Hovedemnet er Pol Pot-regimet. Men der er megen forhistorie om fx de røde khmerer i 1950'ernes Paris. Ligesom beretninger fra bearbejdelser af historien efter regimets fald. Bogen berører engang hotte temaer som vietnamkrigen, venstrefløjen, USA-imperialisme og folkemord. Sprogligt er bogen lettilgængelig, men opbygningen i 262 "scener" kan virke krævende, fordi den springer kronologisk og hele tiden tvinger læseren til at holde styr på flere afbrudte forløb. Bogen bygger på interviews, forfatterens egen research bl.a. i Cambodia, mange kilder og dokumentarprogrammer. Forfatterens egne vurderinger er sekundære i forhold til hans søgen efter, hvad der skete.

Der findes en righoldig mængde materiale om krigene i Sydøstasien, der alle er af ældre dato.

Bogen er en personlig dokumentarberetning af en journalist, der var barn i slutningen af vietnamkrigen. Og den kan ses som hans forsøg på at rekonstruere, hvad der skete og hvordan det helt op til nutiden påvirker en yngre generation.


Jyllands-posten

d. 15. okt. 2009

af

af

Henrik Gade Jensen

d. 15. okt. 2009


Information

d. 15. okt. 2009

af

af

Andreas Harbsmeier

d. 15. okt. 2009