Bøger / faglitteratur

Rød stue kalder : familiehåndbog i institutionsliv


Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 12. nov. 1998

af

af

Lone Krøgh

d. 12. nov. 1998

En rigtig god og anvendelig bog for især forældre om børn og daginstitutioner. Forfatteren er børnehavepædagog og cand. psych., og i denne hendes første bog besvarer hun en lang række af de spørgsmål, som forældre gennem årenes løb har stillet hende. Daginstitutionen er vor tids barndommens gade, og derfor har forældrene med rette store forventninger til, at deres barn trives og udvikles, mens det er i institutionens varetægt. Ud fra velvalgte eksempler fra børnenes hverdag gives der i bogen praktiske råd og vejledning i forbindelse med start i vuggestue og børnehave, og den fortæller i et ligefremt sprog om hverdagen i en institution, om omsorg, om hvem der egentlig har ansvaret for opdragelsen, om forskellige regelsæt i hjemmet og i institutionen, om legens betydning, om børns forskellige personligheder, om grænser, om måltider, om hvordan man hjælper barnet hvis familien rammes af sorg og krise, og den slutter med et kapitel om skolestart og en annoteret litteraturliste. Jeg har ikke fundet titler, som umiddelbart er sammenlignelige med Rød stue kalder. Mange forældre til børn i 0-6 års alderen vil tage imod denne bog med kyshånd, og der vil sikkert også være interesse fra pædagoger og studerende.


Bibliotekernes vurdering

d. 9. sep. 2008

af

af

Jytte Kjær Schou

d. 9. sep. 2008

En bredt anvendelig håndbog om førskolebørn og institutionsliv, der henvender sig til både forældre og pædagoger.

Forfatteren er uddannet børnehavepædagog og psykolog og har flere års erfaring i at rådgive forældre, pædagoger og dagplejere. Med udgangspunkt i forældrespørgsmål og relevante eksempler fra børnenes hverdag beskriver forfatteren nogle typiske problemstillinger og foreslår forskellige handlemuligheder. Det understreges, at bogen ikke er en facitliste, men en inspiration, som forældre kan tilpasse netop deres unikke barn. Ligetil og jordnært og med stor forståelse for og dyb indsigt i førskolebørnenes todelte verden, i hjem og daginstitution, kommer Brun Hansen omkring væsentlige sider af førskolebørns liv. Hun rådgiver om en god start i daginstitutionen, giver et indblik i hverdagens situationer med leg, spisning, grænsesætning og konflikter børnene imellem. Hun viser, hvor vigtigt det er at forstå sit barns særlige personlighed, og hvordan man bedst støtter ved sygdom og død samt skilsmisse. Til slut sætter hun fokus på skolestart.

Det vil være naturligt at udskifte 1. udg. (1998) med denne 2. udg., der er udvidet med et selvstændigt afsnit om skilsmisse og et nyt afsnit om konflikter mellem børnene.

En klassisk håndbog, der fortjener stor udbredelse, og som formidler let forståelig og indsigtsfuld viden om livet i vuggestuen og børnehaven og giver forældrene et godt grundlag for at medvirke til at sikre barnet en tryg og udviklende tid i institutionen.