Bogen kan anvendes i forskellige undervisningssammenhænge fra gymnasiet og op. Derudover henvender den sig bredt til (mental)historiske og samfundsinteresserede læsere.
Bogen beskæftiger sig med 8 nutidige forestillinger og værdier, som alle præger samfundet. De anskues i et mentalitetshistorisk perspektiv ud fra en betragtning om, at fortiden er til stede i nutiden, at tidligere værdier og antagelser lever videre, og at nutiden får et særligt perspektiv når tidligere værdier tænkes ind i den historiske sammenhæng. Bogen bevæger sig bagud i tid, og præsenterer derfor en nutidsforståelse på en mentalhistorisk baggrund. De 8 værdier er: kærlighed, pligt, fællesskab, identitet, arbejde, familie, nation og tro. De 4 forfattere, 2 historikere og 2 litteraturforskere, har alle en omfattende produktion bag sig.
Der findes en del litteratur om dansk mentalitets- og identitetshistorie, men ikke noget sammenligneligt med denne bog.
Vi lever livet forlæns, men forstår det baglæns. Denne mentalhistoriske gennemgang af 8 fremherskende værdier udgør et godt eksempel på Kierkegaards udsagn og giver et særdeles godt og velskrevet bud på en forståelse af nutiden på grundlag af nogle fælles mentale rødder.