Christian X var konge fra 1912-1947 i en dramatisk periode i dansk historie indrammet af to verdenskrige. Måske derfor sammenlignes han med renæssancefyrsten Christian IV. Bogen henvender sig til alle, der interesserer sig for nyere dansk historie, det danske monarki, og som vil læse en velskrevet biografi.
Christian X er mest kendt for sit næsten mytiske ridt over grænsen i 1920, sin deltagelse i påskekrisen 1920 og som nationalt samlingssymbol under 2. verdenskrig. Han var under stærk påvirkning af sin bedstefar Christian IX, og i denne bog gives et nøgternt og nuanceret billede af regenten og personen ligesom periodens historie trækkes op i grundtræk. Historien fortælles bl.a. på baggrund af kongens egne dagbøger og breve, som ikke tidligere har været tilgængelige, og dermed kan kongens personlige refleksioner drages ind i billedet. Forfatteren er historiker og ordenshistoriograf.
Dette er den første monografi om Christian X i moderne tid. Den bygger bl.a. på et efterladt manuskript af Tage Kaarsted. Dog har eksempelvis historikerne Claus Bjørn Blot til pynt, 2001 og Sebastian Olden-Jørgensen Prinsessen og det hele kongerige, 2003 givet nyere vurderinger af kongen.
Uden mindste snert af kongerøgelse fortælles historien om kongen, og forfatteren formår at omsætte læsningen af de mange dagsbogssider til en nøgtern og saglig beskrivelse af mennesket og regenten. Bogen er meget velskrevet og godt illustreret.