Bøger / faglitteratur / bibliografier

Spørg : den ædle kunst at spørge ydmygt i stedet for at belære


Beskrivelse


Summary: Ydmyg spørgen er den ædle kunst at få den anden til at fortælle frit, at stille spørgsmål, som man ikke i forvejen kender svaret på, og at opbygge en relation baseret på nysgerrighed og interesse for den anden. Når vi interagerer med andre mennesker – især dem, vi skal lede – sker det alt for ofte, at vi bare fortæller dem, hvad vi tror, de har brug for vide. Og det virker sjældent efter hensigten. Vi skal i stedet lære at spørge, at spørge ydmygt, med ægte interesse. Vi skal overvinde de kulturelle, organisatoriske og psykologiske barrierer, der afholder os fra at spørge, fordi, når vi spørger ydmygt, bliver vi bedre til at udvikle nye ideer, at undgå katastrofale fejl og vi opnår autentiske relationer baseret på tillid og respekt. At spørge styrker vores manøvredygtighed overfor vores medmennesker og i de organisationer, vi er i.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 1. apr. 2014

af

af

Alma Lind Jensen

d. 1. apr. 2014

Bogen er først og fremmest for ledere på alle niveauer og kommunikationsmedarbejdere. Men bogen kan læses bredt af alle, der interesserer sig for kommunikation og spørgeteknik.

Edgar H. Schein var på banen som en af de fremmeste teoretikere indenfor virksomhedskultur, da det begreb kom op i begyndelsen af 1980'erne. Senest mødte vi ham i Hjælp - om at tilbyde og modtage hjælp, 2010. Og han er still going strong - denne gang med et seriøst bud på spørgeteknik for - især - ledere. Traditionelt er det medarbejderne, der spørger, og lederen, der belærer. Og her skal det indskydes, at spørgsmål også kan virke belærende, hvis de er mere eller mindre ledende. Det, lederne nu skal gøre sig klar til, er at spørge ydmygt, hvilket betyder at stille et spørgsmål, som han ikke kender svaret på med nysgerrighed og nærvær. Bogen gør en del ud af ydmygheds-positionen overfor den belærende for derved at højne læserens forståelse. At spørge ydmygt åbner for en tillidsfuld samtale, hvor man lytter til hinanden med nærvær. Gevinsten vil være bedre organisation, færre fejl og stærkere relationer. Alt sammen til gavn for virksomheden og kulturen.

En sammenlignelig titel kunne være Spørgeteknik, 2014. Desuden vil jeg nævne Lyt, 2014, der har samme agenda som vores aktuelle titel om at styrke relationerne.

Et seriøst bud på bedre kommunikation i virksomheder af en pioner indenfor virksomhedskultur.


Berlingske tidende

d. 4. jan. 2015

af

af

Frank Dybdal Lilleøre

d. 4. jan. 2015


Berlingske tidende

d. 13. juli 2014

af

af

Henrik Ørholst

d. 13. juli 2014