Den jødiske forfatter Stefan Zweig forlader Østrig i 1936. Nazisterne hærger Europa, og den forudseende Zweig holder sig fortvivlet på afstand af det voksende rædselsregime. For alle med interesse for 2. verdenskrigs mange jødiske og intellektuelle flygtninge.
Den berømte østrigske forfatter Stefan Zweig deltager i 1936 i den internationale forfatterforening PENs kongres i Brasilien. Pga. uroen i Europa og Zweigs jødiske baggrund, vælger han at blive i Brasilien efter kongressen - sammen med sin anden kone Lotte. Ægteparret finder kun delvis ro i det sydamerikanske. De rejser til New York og møder Stefans første kone Friderike samt hans to døtre. Kulden mod nord er hård ved Lottes lunger og de rejser tilbage til Petropolis i Brasilien, hvor flere af Europas jødiske intellektuelle slutter sig til dem i starten af 1940'erne. Stefan gør en stor indsats for at holde bekymringerne for sit fædreland og Europa på afstand. Han prøver at holde sig udenfor forfatterkredsens diskussioner om de stigende rædsler. I 1942 bliver de mange års hjemløse vandren for hård for den følsomme forfatter. Instruktion: Maria Schrader.
En på en gang nøgtern og følsom film om flygtningens bekymringer for sit fædreland, familie og venner og forsøget på trods alt at starte et nyt liv i det fremmede. Filmen har velfortjent modtaget flere europæiske filmpriser.
Se fx Fortabt i Afrika.