Bogen kan anvendes af nyuddannede lærere, undervisningsassistenter og andre ikke-uddannede medarbejdere, som kommer tæt på undervisningsopgaverne i skolen.
Bogen kan i kraft af en omfattende indholdsbeskrivelse anvendes som håndbog - dog ikke uden at det indledende case-kapitel er læst. Kapitlet beskriver en fiktiv, men gennemsnitlig dansk folkeskole, dens fysiske rammer, en typisk klasse samt en lærergruppe. Bogens øvrige kapitler behandler en lang række emner, som er relevante for den uerfarne: Skolen som organisation, skolens opgaver og funktioner, børns udvikling og læring, planlægning af udervisning, pædagogik i et dannelsesperspektiv, og flere andre emner. I alle kapitler er indsat case-beskrivelser, som tager udgangspunkt i den beskrevne skole i indledningskapitlet. Alle kapitler rummer derudover diagrammer, skemaer eller oversigter, og alle kapitler afsluttes med selvinstruerende opgaver, som kan sætte gang i refleksioner og diskussioner. Bogen afsluttes med en relevant litteratur- og web-liste.
I 2011 udkom Undervisningsassistent : hvorfor?, hvornår?, hvem?, hvordan? , som anlægger et mere overordnet syn på emnet.
En god håndsrækning til ikke- eller nyuddannet personale som skal fungere i en kompleks skoleverden.