Books / nonfiction

Træk af Europas forhistorie
Præhistorisk viden : hvem er vi? Hvor kommer vi fra?


Description


Fremstilling fra 1957 af Europa i forhistorisk tid samt et filosofisk essay om præhistorisk arkæologi.

Reviews (1)


The libraries' assessment

d. 7. Aug. 2015

By

By

Morten Brynildsen

d. 7. Aug. 2015

Genoptryk af Vere Gordon Childes arkæologiske klassiker skrevet for arkæologistuderende og -forskere samt andre fagfolk med interesse for Europas forhistorie.

Childe var en af forrige århundredes mest fremragende forhistoriske arkæologer med en dyb forståelse og beherskelse af det enorme felt. Childe sammenkædede europæisk og nærorientalsk kultur. Selv om han så datidens barbariske Europa som videnskabeligt tilbagestående ift. nærorienten, mente han, at det var her, menneskehedens demokratiske udvikling spirede. Især i den tidlige bronzealder, hvor individer blev "frikøbt" af fællesskabet til at specialisere sig inden for fx metallurgien.

Beskæftiger man sig med arkæologisk forskningshistorie, er han ikke til at komme uden om. Også selvom hans statiske tilgang til begrebet kultur ikke længere er gangbar. Sproget er uændret fra 1958-oversættelsen, så den er tung at læse i dag. Der er to små kort over folk og varers ruter, hvilket er i underkanten ift. tekstens komplekse beskrivelser af samme.

Ift. 1958-udgaven af Europas forhistorieSamfund og videnEuropas forhistorie er der et nyt forord samt tilføjet et kapitel fra Childes filosofiske værk Samfund og viden om det at nedarve viden. Childe er meget inspireret af tyske Gustav Kossinna, hvis forskning blev (mis)brugt af nazisterne til bl.a. at underbygge en forhistorisk racemæssigt ret til territorier såvel som den ariske races overlegenhed Ift. 1958-udgaven af Europas forhistorie er der et nyt forord samt tilføjet et kapitel fra Childes filosofiske værk om det at nedarve viden. Childe er meget inspireret af tyske Gustav Kossinna, hvis forskning blev (mis)brugt af nazisterne til bl.a. at underbygge en forhistorisk racemæssigt ret til territorier såvel som den ariske races overlegenhed Europas forhistorieIft. 1958-udgaven af er der et nyt forord samt tilføjet et kapitel fra Childes filosofiske værk Samfund og viden om det at nedarve viden. Childe er meget inspireret af tyske Gustav Kossinna, hvis forskning blev (mis)brugt af nazisterne til bl.a. at underbygge en forhistorisk racemæssigt ret til territorier såvel som den ariske races overlegenhed .