Books / nonfiction

Transparenssamfundet


Description


Om den demokratiske gennemsigtighed, og hvordan mennesket udstiller sig selv og den manglende privatsfæres betydning for intimitet og relationer.

Reviews (2)


The libraries' assessment

d. 20. Dec. 2016

By

By

Carsten Güllich-Nørby

d. 20. Dec. 2016

Den tyske filosof Byung-Chul kalder her til refleksioner og debat om begrebet "transparenssamfundet", hvor alt i både samfundsliv og privatliv får transparens eller gennemskueligheden som ideal. En udvikling på godt og på ondt. For dig som er vant til at læse på akademisk niveau og som interesserer dig for debatten om det moderne samfunds udvikling, samt til opgaver på videregående niveau.

Byung-Chul redegør i samfundsfilosofiske essay for forskellige slags transparens, som han ser udvikle sig i samfund i verden. Han fortæller fx om "positivsamfundet", hvor alt der er gennemskueligt altid anses som noget positivt, fx i al den tilgængelig information. Her skriver Byung-Chul bl.a."Transparens og sandhed er ikke identiske. Sandheden er for så vidt negativitet, fordi den sætter og gennemsætter sig selv, idet den erklærer alt andet for falsk. Mere information eller alene en ophobning af informationer fremstiller endnu ikke nogen sandhed. Der mangler en retning, nemlig meningen." Andre samfund, bogen beskriver er: udstillingssamfundet, evidenssamfundet, pornosamfundet, accelerationssamfundet, intimsamfundet, informationssamfundet, afsløringssamfundet og kontrolsamfundet. Byung-Chul er professor i filosofi og kulturvidenskab, og har også skrevet Psykopolitik.

Tankevækkende samfundsfilosofisk læsning.

En anden interessant bog om det komplekse samfund er fx Det lærende samfund.


Filosofiske anmeldelser [online]

Årg. 6, nr. 2 (2018)

By

By

Lise Søelund

Årg. 6, nr. 2 (2018)