Bøger / faglitteratur / biografier

Baltiske sjæle : skæbner i Estland, Letland og Litauen


Beskrivelse


Summary: Baltikums nyere historie, især under og efter 2. verdenskrig, bliver helt nærværende gennem 27 portrætter af berømte kunstnere og almindelige borgere, der voksede op i et af de baltiske lande. På sine rejser vender Jan Brokken tilbage til flere af disse menneskers barndomshjem, følger sporene af dem og fortæller med indføling og skarpe iagttagelser om deres opvækst og de steder, de kom fra. Disse personskildringer er intense vidnesbyrd om balternes skæbnesvangre historie, som var overskygget af politisk undertrykkelse, deportationer, krigsrædsler, flugt, familieadskillelser. Men de viser også, at hvordan nogle mennesker bruger kunsten til at kunne leve med en tragisk forhistorie.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 22. jan. 2016

af

af

Poul Flou Pedersen

d. 22. jan. 2016

Man får et tankevækkende indtryk af de baltiske landes dramatiske historie gennem yderst interessante portrætter af fx kendte kunstnere, hvis skæbne og familiehistorie er blevet kastet rundt af historiens tilfældigheder. En fryd at læse for alle historie- og biografi interesserede.

En række kendte kunstnere, der stammer fra de baltiske lande, portrætteres i bogen, fx Arvo Pärt, Gidon Kremer, Mark Rothko, Jacques Lipchitz og Sergej Eisenstein, og i en afstikker til Königsberg hører vi om Hannah Arendt. Gennem disse familieportrætter forstår vi, at Estland, Letland og Litauen altid har levet i et skæbnefællesskab på godt og ondt med sine store både nuværende og tidligere naboer Rusland, Polen og Tyskland. Krigshandlinger, besættelser og deportationer har sat dybe spor i befolkningssammensætningen, der før 2. verdenskrig havde et stort jødisk samfund. I Sovjettiden blev mange russere og ukrainere flyttet til de baltiske lande, og de har i dag ikke samme rettigheder som de indbyggere, der kan bevise, at deres slægtninge boede der før 1940.

En meget velskrevet og særdeles interessant bog af den hollandske forfatter Jan Brokken, som er et spændende bekendtskab. I en ny udgave bør der blive plads til et register over navne og stednavne.

Danske Per Nyholm skriver også denne form for brede historiefortællinger, der også minder om Antony Beevor og Geert Mak eller Erika Fatland med sin netop udkomne Sovjetistan.


Politiken

d. 5. feb. 2016

af

af

Alexander Vesterlund

d. 5. feb. 2016


Weekendavisen

d. 12. feb. 2016

af

af

Jørgen Herman Monrad

d. 12. feb. 2016


Standart

Årg. 30, nr. 2/3 (2016)

af

af

Rasmus Steffensen

Årg. 30, nr. 2/3 (2016)