Bøger / faglitteratur til børn / undervisningsmaterialer

TV-faktaprogrammer : analyse og produktion


Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

2007

af

af

Conni Boll Christensen

2007

Henvender sig til studerende på gymnasiale eller lignende uddannelser og omhandler tv-faktaprogrammer.

Første halvdel af bogen beskæftiger sig med analyse af tv-faktaprogrammer, hvor der kigges nærmere på historiens vinkling, fokus, bærende ide og bærende værdier, fortælleren og konstruktionen af plots. Forfatteren, som er lektor og underviser i mediefag, tager udgangspunkt i fem forskellige kategorier af faktaprogrammer, nemlig det demonstrerende, det illustrerende, det afslørende, det afdækkende og det afprøvende. Han har valgt ikke at henvise til konkrete programmer, som ingen måske kan huske om nogle få år. I anden halvdel præsenteres forskellige konkrete værktøjer, så eleverne selv kan fremstille et faktaprogram. Her fortælles om forskellige faser i produktionen, om det tekniske udstyr, journalistens attituder og roller, interviewtyper og spørgeteknik. God indholdsfortegnelse, litteraturliste og register. Ingen illustrationer kun et par diagrammer.

Bogen tager udgangspunkt i Peter Harms Larsens 5 kategorier fra bogen De levende billeders dramaturgi, bind 2 hvor fokus er på nyhedsudsendelser. Per Helmer Hansen udgav i 2006 Den dramaturgiske værktøjskasse, som beskæftiger sig med analyse og produktion af spillefilm og tv-programmer (fiktion).

Letlæst undervisningsbog, der giver elever mulighed for at undersøge hvilke journalistiske, dramaturgiske og æstetiske virkemidler, der bruges i tv-faktaprogrammer. Jeg savner illustrationer og konkrete eksempler.


Gymnasieskolen

Årg. 91, nr. 12 (2008)

af

af

Pauline Langhoff

Årg. 91, nr. 12 (2008)