Anvendes af studerende, forskere og undervisere i litteraturfag. Nogle af bogens afsnit kan - med kyndig vejledning - bruges af dygtige opgaveskrivere på gymnasieniveau.
Vor tids temperament er en øjenåbner til Herman Bangs (1857-1912) forfatterskab. Bogen viser mangfoldigheden i Bangs værk, både i forhold til samtid og nutid: Hans bøger skildrer "en kaotisk og uoverskuelig erfaringsverden, som de forholder sig ambivalent til. Bangs værker viser, hvad litteraturen kan, når den er god: den lærer os at tåle uafklarethed, kompleksitet og ambivalens." Bogen læser ikke forfatterskabet værk for værk, men følger tre spor i det: Det æstetiske, det historiske og det personlige. Disse spor viser, hvordan Bang navigerer i en verden, hvor sammenhæng, helhed og orden er brudt sammen, og hvordan han har en forbløffende evne til at gennemskue, formidle og skabe ud fra dét kaos samtidig med, at han egentlig længes efter den orden, som den gamle tid repræsenterer. Bogen har lækkert layout og fine illustrationer, som er glimrende til at støtte forståelsen. Peer E. Sørensen (f. 1940) er professor på Nordisk Institut i Århus og har et stort forfatterskab bag sig inden for litteraturvidenskab.
Der er skrevet meget om Bang, ikke mindst i forbindelse med hans 150-års dag, men ikke andet, der - som denne bog gør det - favner hele hans værk og ikke blot ét hjørne af det eller én vinkel på det.
Glimrende bog for litterære fagfolk om Herman Bangs værk, som vises i al dets kompleksitet.