Bøger / skønlitteratur / roman

Elskede


Beskrivelse


Efter den amerikanske borgerkrig prøver en sort kvinde at komme fri af sin fortid som slave og barnemorderske, men genfærdet af den dræbte datter hjemsøger hende.

Anmeldelser (8)


Bibliotekernes vurdering

d. 19. dec. 2018

af

af

Morten Bagger

d. 19. dec. 2018

Denne nye roman af den store amerikanske neger-forfatterinde foregår i Ohio i 1870'erne i et åndernes hus, hvor et dræbt barn spøger og siden dukker op som ung kvinde med navnet fra sin gravsten: Elskede. Bogens tema er negerslaveriets rædsler, der er baggrunden for Sethes flugt og senere barnemord. Hun ville hellere dræbe sine børn end lade dem indfange til »Sweet Home« og dets ydmygelser, men det dræbte barn vender tilbage 18 år efter og vil ikke lade hende få en smule lykke med en anden fhv. slave. Det er en kompliceret beretning med mange tidsplaner og fortællestemmer, fuld af mytisk realisme. Det er en original, fængslende og forfærdende bog om slaveriets lange eftervirkninger både på det realistiske og det overnaturlige plan. Når man først er trængt ind i bogens eventyrlige og grufulde univers, så er den spændende, gribende og fantastisk. En stor læseoplevelse for dem, der holdt af Salomonssang og Sula, men nok også for dem, der blev opslugt af Åndernes hus og anden magisklatinamerikansk kvalitetslitteratur. Jeg synes, at Toni Morrison er den væsentligste oversatte negerforfatterinde fra USA og at hun fortjener at få samme udbredelse som Alice Walker.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Morten Bagger

d. 18. dec. 2018

Denne nye roman af den store amerikanske neger-forfatterinde foregår i Ohio i 1870'erne i et åndernes hus, hvor et dræbt barn spøger og siden dukker op som ung kvinde med navnet fra singravsten: Elskede. Bogens tema er negerslaveriets rædsler, der er baggrunden for Sethes flugt og senere barnemord. Hun ville hellere dræbe sine børn end lade dem indfange til »Sweet Home« og detsydmygelser, men det dræbte barn vender tilbage 18 år efter og vil ikke lade hende få en smule lykke med en anden fhv. slave. Det er en kompliceret beretning med mange tidsplaner og fortællestemmer,fuld af mytisk realisme. Det er en original, fængslende og forfærdende bog om slaveriets lange eftervirkninger både på det realistiske og det overnaturlige plan. Når man først er trængt ind ibogens eventyrlige og grufulde univers, så er den spændende, gribende og fantastisk. En stor læseoplevelse for dem, der holdt af Salomons sang og Sula, men nok også for dem, der blev opslugt afAndernes hus og anden magisklatinamerikansk kvalitetslitteratur. Jeg synes, at Toni Morrison er den væsentligste oversatte negerforfatterinde fra USA og at hun fortjener at få samme udbredelse somAlice Walker.


litteratursiden.dk

d. 2. mar. 2006

af

af

Birgitte Tindbæk

d. 2. mar. 2006

Barsk og bevægende, eventyrlig og grufuld historie om negerslaveri, fortidstraumer, spøgelser, lidelse og kærlighed. 'Elskede' er efter min mening Toni Morrisons allerbedste roman, den femte i rækken,...


Berlingske tidende

d. 18. okt. 1988

af

af

Eva Pohl

d. 18. okt. 1988


Jyllands-posten

d. 2. maj 1989

af

af

Bodil Steensen-Leth

d. 2. maj 1989


Kristeligt dagblad

d. 22. dec. 1988

af

af

Marie Louise Kjølbye

d. 22. dec. 1988


Politiken

d. 21. sep. 1988

af

af

Niels Barfoed

d. 21. sep. 1988