Bøger / faglitteratur til børn

Den sorte død : fakta om pesten i 1300-tallet


Beskrivelse


Beskriver sygdommens årsager, symptomer og spredning og fortæller om pestens betydning for menneskenes dagligdag, deres forhold til hinanden, til deres tro og hele syn på livet.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Jytte Kjær Schou

d. 18. dec. 2018

I et enkelt sprog og med en overskuelig komposition introduceres læseren for de uhyggelige pestepidemier i 1300-tallet. Trods bogens beskedne omfang kommer forfatteren ind på mange aspekter af'den sorte død' som f.eks. pestens årsager, spredningen langs handelsvejene, de hygiejniske forhold, datidens reaktioner på pesten og forsøg på forklaringer samt endelig lidt om de følgendeårhundreders epidemier, indtil pesten i 1700-tallet forsvandt fra Europa. De mange sort / hvide illustrationer, heraf flere gamle stik og malerier, belyser teksten udmærket. Trykt med store typerog med megen luft på siderne. En velskrevet og sammenhængende fagbog, der vil kunne selvlæses fra ca. 11 år.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Karsten Boll

d. 18. dec. 2018

Denne fagbog om 1300-tallets store svøbe - pesten, supplerer Inger Byrjalsens Sygdomme i middelalderen (1982) og Henrik Jensens Den sorte død og livet i senmiddelalderen (1987). Den vil væreoplagt til et delemne i et emnearbejde om middelalderen i historie fra 5. klassetrin. Bogen præciserer, at der ikke er ret mange kilder fra tidsperioden, og man således er nødt til at støtte sigtil forskellige krønikeskrivere, så derfor behandles emnet på flere måder. Blandt andet kommer bogen ind på de myter og beretninger, der optræder ved datidens beskrivelser. Men samtidig beskrivesde facts, man kender. Bogen indeholder også danske referencer om bl.a. Jammerbugten og Palle Juu 1, herre til Ulstrup, selvom forfatteren er svensk. Teksten er sat med stor og åben typografi i enspalte, der dækker godt halvdelen af siden. Sproget er nøgternt og sagligt, måske lidt tørt. Derudover er der anvendt gamle stik, tegninger og s/h-fotos med bl.a. kalkmalerier, som passer fint tilbogens emne. Bagest etstikordsregister (fortrinsvis navne) samt et fint oversigtskort over sygdommens spredningsforløb. Forfatteren kendes også fra Margrethe den Første (94/16).