Bøger / faglitteratur / erindringer

"Et liv uden fædreland" : Søren Kams erindringer


Beskrivelse


Den danske nazist Søren Kam (1921-2015), der som ung meldte sig frivilligt til Waffen-SS, beretter om et liv på flugt, først fra de allierede styrker, siden for at undslippe retsforfølgelse i Danmark for mordet på BT-redaktør Carl Henrik Clemmensen.

Anmeldelser (7)


Bibliotekernes vurdering

d. 20. nov. 2015

af

af

Jørgen Bartholdy

d. 20. nov. 2015

Hvad tænkte de der forrådte deres land og under krigen trådte i tysk tjeneste? Her fremlægger en af dem historien om sit liv, som han gerne vil have, det huskes. Alle med interesse for perioden vil efterspørge bogen for at få et indblik i landssvigernes selvforståelse.

Søren Kam der voksede op i et nazistisk miljø, rejste allerede i sommeren 1940 til Tyskland for at melde sig frivilligt til Waffen SS. Han deltog i kampene på østfronten, og blev både såret og højt dekoreret. Efter krigen fik han et fredeligt liv i Tyskland, kun forstyrret af gentagne udleveringskrav fra Danmark. Inden sin død i 2015 havde han overladt sine erindringer til to danske besættelsestidshistorikere til posthum udgivelse, og det er deres kommenterede udgave med illustrationer fra Kams private gemmer, et omfattende noteapparat og registre, der foreligger her.

Kam skriver et dansk præget af mere end 70 års udlændighed, men erindringerne er autentiske og afslørende for den selvopfattelse, Kam delte med mange af besættelsestidens nazister. Kam ser sig som et offer, der må skjule sig udenlands fordi han tilfældigvis var på tabernes side. Mikkel Kirkebæk og John T. Lauridsen, der står for udgivelsen, fanger mange selvmodsigelser og usandsynligheder i noterne, men lader ellers Kam tale for sig selv.

I skyggen af jernkorset er en anden bog om en dansker i tysk krigstjeneste, der bygger på selvbiografisk materiale.


litteratursiden.dk

d. 11. jan. 2016

af

af

Jytte Kjær Schou

d. 11. jan. 2016

Den danske nazists selvbiografi er en vigtig kilde til at forstå nazismen indefra, og de omfattende kommentarer sikrer, at hans verdensopfattelse ikke står uimodsagt. Udgivelsen af Kams selvbiografi h...


Berlingske tidende

d. 10. nov. 2015

af

af

Bent Blüdnikow

d. 10. nov. 2015


Personalhistorisk tidsskrift

2017

af

af

Peter Hertel Rasmussen

2017