Bøger / faglitteratur

40 piskeslag


Beskrivelse


Forfatteren bliver i 2009 sammen med en gruppe af andre kvinder idømt pisk ved en domstol i Sudan. Forbrydelsen som de blev dømt for var usømmelig påklædning. De bar bukser. Forfatteren der er en kendt journalist brugte dommen til at gøre oprør mod kvindeundertrykkelse i Sudan.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. mar. 2010

af

af

Anny Skov Madsen

d. 18. mar. 2010

Biografien om en sudanesisk kvinde, der blev sigtet og dømt til 40 piskeslag for at gå med bukser, fortæller om kvindeundertrykkelsen i et muslimsk land, der er styret af sharialoven. Den kan læses af alle, der interesserer sig for tredjeverdenslandenes samfundsudvikling og om stærke kvinders vilje og mod til at kæmpe mod uretfærdighed.

I Sudan kan en kvinde blive idømt bøde, fængsel eller piskeslag for at bære uanstændig påklædning, som strider mod den offentlige moral. Fortælleren, journalisten Lubna, i denne stærke beretning, blev i 2009 i Khartoum arresteret sammen med en række andre kvinder, fordi de havde bukser på. Som kendt skribent og ansat i FN brugte hun sit store netværk til at påkalde sig international opmærksomhed om det absurde i sharialoven, som især går ud over kvinderne. Sagen giver også anledning til at fortælle om enkers indespærring efter mandens død, generelt om kvindernes vilkår og livet i stammesamfundene.

Bogen minder om A. Hirsi Alis erindringer: Ayaan, 2006, der handler om hendes muslimske opvækst i Somalia og flugt herfra.

Det er en velskrevet og gribende beretning om en kvindes kamp mod Sudans retssystem, som er baseret på sharialoven. Den giver et godt indblik i landets nyere historie på baggrund af stammesamfundet og dets traditioner, om samfundets udvikling, hvor det moderne livs pres trods alt giver anledning til håb om forandringer.


Jyllands-posten

d. 25. mar. 2010

af

af

Lone Nørgaard

d. 25. mar. 2010