Bøger / faglitteratur

9. april 1940 : våben, udrustning og uniformer


Beskrivelse


Tidligt om morgenen den 9. april 1940 overfaldt Tyskland Danmark med overvældende styrker, og efter mindre end fire timers kamp overgav de sidste danske styrker sig efter ordre fra regeringen. Der er skrevet meget om begivenheden, men for første gang foreligger der et detaljeret værk om begge siders uniformer, udrustning og våben. Med udgangspunkt i samtidige billeder, og flotte fotos af bevarede genstande, beskrives hvad der blev båret af de kæmpende enheder. Hvor godt eller dårligt var den danske hærs materiel egentlig i forhold til det tyske? For den danske hærs vedkommende redegør denne bog for infanteriets uniformer ved de afdelinger som kæmpede i Sønderjylland. Derudover medtages Den kongelige Livgardes vagtuniform som blev båret under kampen ved Amalienborg. For den tyske hærs vedkommende redegøres for infanteriets og pansertroppernes uniformer ved de afdelinger som kom i kamp, da de krydsede grænsen og ved Amalienborg. Bogen bringer en mængde nye oplysninger, og en række detaljerede farvefotos af bevarede originale genstande fra Tøjhusmuseets samlinger. I det omfang samlingerne ikke rakte, er der anskaffet billeder fra udlandet. Bogen bringer desuden mange originale fotos fra den 9. april og dagene umiddelbart efter, som heller ikke tidligere har været publiceret.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 25. mar. 2015

af

af

Carsten Güllich-Nørby

d. 25. mar. 2015

Spændende detaljeret beskrivelse af våben, udrustning og uniformer 9. april 1940, hvor danske soldater kort konfronterer de tyske besættere. Til de mange som interesserer sig for 2. verdenskrigs historie.

Karsten Skjold Petersen og Torsten Cumberland Jacobsen er begge museumsinspektører på Tøjhusmuseet. Deres fælles bog beskriver i tekst ledsaget af fotos, hvordan danske og tyske soldater står udstyret til krig 9. april 1940. Efter en kort historisk optakt redegør forfatterne først for den danske hærs organisation, herefter følger en tilsvarende redegørelse for "Den tyske Wehrmacht". Et historisk fakta-afsnit beskriver selve angrebet 9. april 1940, hvorefter følger detaljerede beskrivelser af danske og tyske uniformer, af soldaternes udrustning, håndvåben og tunge våben.

Flot gedigent savnet værk med ekstra styrke i de mange originale fotos fra 9. april og dagene umiddelbart efter, der ikke tidligere er publicerede. De 2 forfattere formår med velskrevne ord i et godt underholdende flow, og med de mange fotos, at formidle et stykke danmarkshistorie der ikke findes tilsvarende andre steder.

En del bøger om 9. april 1940, fx den militærhistoriske AngrebetSoldaterne den 9. april 1940 af Kjeld Yding Sørensen og Kay Nielsen skriver mere kortfattet om soldaternes uniformer og udrustning i Soldaterne den 9. april 1940En del bøger om 9. april 1940, fx den militærhistoriske Angrebet af Kjeld Yding Sørensen og Kay Nielsen skriver mere kortfattet om soldaternes uniformer og udrustning i .


Krigsvidenskab.dk [online]

d. 18. sep. 2015

af

af

Simon Papousek

d. 18. sep. 2015


Våbenhistorisk tidsskrift

Bd. 48, nr. 3 (2015)

af

af

Claus D. A. Skaarenborg

Bd. 48, nr. 3 (2015)