Bøger / faglitteratur

Aabenbaringens sted : teaterkritik i udvalg


Beskrivelse


Udvalg af Svend Borbergs (1888-1947) teateranmeldelser fra Politiken, Ekstrabladet og Berlingske Tidende i perioden 1924-1944.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 25. apr. 2012

af

af

Torben Wendelboe

d. 25. apr. 2012

Udgivelsen henvender sig til et publikum med interesse for dansk teaterhistorie og anmeldelseshistorie.

Svend Borberg (1888-1947) var ikke blot en af sin tids interessante dramatikere men en af de væsentligste kritikere i dansk teater overhovedet. Borbergs teateranmeldelser bragtes i Politiken, Ekstrabladet og Berlingske tidende i perioden 1924-1944. Det er overordentlig nyttigt, at hele denne indsats i dansk teater og det overblik og førstehåndsindtryk fra ikke mindst de frugtbare tredivere hermed er samlet i et værk. Borberg interesserede sig som kritiker for alle en forestillings elementer fra skuespil til scenografi, fra opsætning til musik. Hans baggrundsviden var kolossal og gav hans ord vægt. Hans mål med sin indsats var at re-teatralisere teatret, at vriste teatret ud af den realistiske tradition: hvad han skriver i omtalen af teatret Habimas opførelse af An-Ski's Dibbuk, 1930, siger meget: "hvad teater egentlig vil sige: Livet, heftigt potenseret og magisk forklaret". At også fx premieren på Kjeld Abells Melodien, der blev væk i 1935 fik ham til at juble, er netop typisk. Fascinerende at læse Borberg med nutidens teater i mente. Udmærket kort indledning, litteraturfortegnelse, person- og værkregistre.

Et væsentligt bidrag til dansk teaterhistorie er hermed bragt i hus, anvendelse også som fx supplement til Ib Boye Forfængelighedens pris, 1988.

En teaterhistorisk indsats bragt i hus, også interessant i samspil med tendenser i nutidens danske teater.