Bøger / faglitteratur / essays

Åndsfraværelse : det indre livs uddrivelse af den moderne myte om selvet


Beskrivelse


Essays, der opponerer mod fremherskende videnskabelige og religiøse dogmer som forklaringsmodeller for den menneskelige natur og fremhæver bevidstheden og subjektiviteten.

Anmeldelser (7)


Bibliotekernes vurdering

d. 20. juli 2012

af

af

Grethe Lorentzen

d. 20. juli 2012

Tankevækkende, men ikke letlæst, essay, som opponerer mod det, bogen mener er de fremherskende forklaringsmodeller for den menneskelige natur indenfor (vulgær)videnskaben og religiøs dogmatisme. Til læsere af filosofiske essays.

Marilynne Robinson (f. 1943) er velkendt for sine gode romaner, men mindre kendt som filosofisk debattør om menneskesyn i kontroversen mellem religion og videnskab. Hun har ikke blot en poetisk åre, men også en skarpsindig hjerne. I dette essay, som blev holdt som forelæsningsrække på Yale University i 2010, fremlægger hun overbevisende og tankevækkende betragtninger over den moderne (vulgær)videnskabs positivistiske, eller fysisk-biologiske forklaring af menneskets natur, som reducerer os til noget langt mindre, end vi er. Hun opponerer bl.a. mod nydarwinismens udeladelse af altruisme og næstekærlighed fra ligningen, og Freuds forfejlede overgeneraliseringer over den menneskelige natur. Hun insisterer, som en mor, der hæger om sit afkom, på, at den menneskelige natur indbefatter mere, end det der forklares af (vulgær)videnskaben og religiøse dogmatikere. Hun er troende med et usædvanligt skarpt og klart blik for både religion og videnskab.

Hvorfor religionen er vigtig : menneskeåndens skæbne i en troløs tidsalder, 2005, fremlægger betragtninger, som er på linje med Robinsons, men med mere fokus på troens betydning.

Særdeles spændende essay om den menneskelige natur med hib til både videnskab og religion. Til dybdegående læsere af essays, da sproget er komplekst.


litteratursiden.dk

d. 23. aug. 2012

af

af

Jytte Kjær Schou

d. 23. aug. 2012

Logisk og stringent fremfører Marilynne Robinson sine synspunkter i dette filosofiske og polemiske indlæg i debatten om religion og videnskab. En bog, der stiller krav til læseren. Den amerikanske for...


Berlingske tidende

d. 26. dec. 2012

af

af

Niels Houkjær

d. 26. dec. 2012


Jyllands-posten

d. 25. aug. 2012

af

af

Johs. H. Christensen

d. 25. aug. 2012


Kristeligt dagblad

d. 4. aug. 2012

af

af

Michael Bach Henriksen

d. 4. aug. 2012


Præsteforeningens blad

Årg. 103, nr. 4 (2013)

af

af

Jes Nysten

Årg. 103, nr. 4 (2013)Informationer og udgaver