Bøger / faglitteratur

Aldring - sociologisk set


Beskrivelse


Aldring belyst ud fra sociologiske kategorier som køn, social klasse og etnicitet med emner som pension, ældreomsorg og mellemgenerationsrelationer, medie- og forbrugerkultur, den aldrende krop, aldersdiskrimination m.m.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

2008

af

af

Jytte Bræmer

2008

For sociologer og folk, der beskæftiger sig med ældregruppen på et overordnet og teoretisk niveau, fx socialrådgivere og sygeplejersker i efteruddannelsessammenhæng.

Aldring har aldrig spillet nogen særlig rolle inden for sociologisk teori. Det har forfatteren en ambition om at råde bod på. Hun indleder bogen med et meget teoretisk afsnit, hvor der anlægges forskellige teoretiske perspektiver på aldring. Dernæst sætter hun lup på det at blive gammel ud fra en velfærdssamfundsvinkel, hvor generationsrelationen, pensionssystemer, omsorgsbegrebet analyseres. Dernæst ses aldring ud fra en teori om social differentiering. Hvad betyder det set i forhold til social ulighed at blive gammel, er der et særligt kønsperspektiv på aldring, og hvordan forholder etnicitet til selvsamme? Mediesociologi, den aldrende krop set i et sociologisk lys, forbrugersamfundet og endelig aldersdiskrimination og døden er emner, der samlet set er med til at skabe en meget bred fremstilling af aldringsprocessen set fra en samfundsmæssig vinkel.

Næsten al litteratur om emnet har en biologisk/medicinsk vinkel. Dog udkom der i 2006 Hoff: Som en tyv om natten, hvor aldring ses ud fra et humanistisk og identitetsmæssigt synspunkt.

En meget bred sociologisk fremstilling om aldring i det moderne samfund. Det er den eneste brede samlede fremstilling på dansk, så den skal nok komme til at figurere på en del litteraturlister til efteruddannelse, omend det er på et relativt højt teoretisk niveau.


Sygeplejersken

Årg. 108, nr. 17 (2008)

af

af

Marianne Mahler

Årg. 108, nr. 17 (2008)


Gerontologi

Årg. 24, nr. 2 (2008)

af

af

Anne Leonora Blaakilde

Årg. 24, nr. 2 (2008)