Bøger / faglitteratur

Alexis de Tocqueville


Beskrivelse


Introduktion til samfundsforskeren Alexis de Tocquevilles (1805-1859) skrifter.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 30. nov. 2016

af

af

Erik Nicolaisen Høy

d. 30. nov. 2016

Introduktion til samfundsforskeren Alexis de Tocquevilles skrifter for samfundsinteresserede.

Tocqueville, 1805-1859, anses for at være en af samfundstænkningens klassikere. Under indtryk af den franske revolution studerede han samfundene dengang og udviklede teorier for demokrati, civilsamfund, frihed/tvang, love/sæder, lighed mm. som har inspireret senere tænkere helt op i nutiden. Bogen beskæftiger sig fortrinsvis med hans værker, men der er også lidt biografi, hans betydning for eftertiden og nutiden, samt nogle korte uddrag af hans værker. De to forfattere er fra Aarhus Universitet.

Bogen er letforståelig og logisk opbygget. Emnemæssigt er den mest beregnet på historisk mindede samfundsinteresserede, da hans ideer har inspireret andre samfundstænkere til at videreudvikle og inkorporere ham i nyere samfundstænkning. I den henseende har han fået en renæssance i forskellige perioder, senest i nutiden.

På dansk findes et værk af Tocqueville Erindringer om februarrevolutionen 1848Alexis de Tocqueville - seks samtaler med en klassiker, 1971, mens der findes en enkelt introduktion, Alexis de Tocqueville - seks samtaler med en klassiker fra 1988, som modsat nærværende bog er opdelt i temaerPå dansk findes et værk af Tocqueville Erindringer om februarrevolutionen 1848, 1971, mens der findes en enkelt introduktion, fra 1988, som modsat nærværende bog er opdelt i temaer.


Kristeligt dagblad

d. 5. jan. 2017

af

af

Michael Bach Henriksen

d. 5. jan. 2017