Bøger / faglitteratur

Alle disse løfter om et tidssvarende sundhedsvæsen : en debatbog om de danske sygehuse


Beskrivelse


I denne debatbog om de danske sygehuses fremtid giver 15 erfarne læger og en sygeplejerske hver deres eksempler på, hvordan fejldispositioner i det politisk-administrative system har været medvirkende til vores sundhedsvæsens kvalitetsmæssige deroute de seneste 10-15 år. En stadigt stigende administration og DJøFisering anklages for at tage tid fra kerneopgaver som diagnostik, behandling og pleje. De ledende sygeplejersker med deres utallige lederkurser kritiseres for at gøre behandling og pleje til lavstatus, mens læger, der både arbejder i det private og i det offentlige, gøres medansvarlige for udhulningen af det offentlige sygehusvæsen. Alle disse løfter om et tidssvarende sundhedsvæsen er et opråb til beslutningstagere og ansvarlige politikere om at leve op til deres erklærede hensigt om at skabe @201Dverdens bedste sundhedsvæsen@201D eller at stå ved deres prioriteringer, når der ikke er råd til det hele. En bog til politikere, ansatte i sundhedssektoren og alle med interesse for det danske sundhedsvæsen.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 3. mar. 2010

af

af

Ellen Lind Jensen

d. 3. mar. 2010

Bogen er et opråb til politikere, beslutningstagere indenfor sundhedssystemet og alle samfundsinteresserede om at kigge kritisk på vores prioriteringer, når det gælder sundhedsvæsenet.

Bogen er skrevet af en række fremtrædende fagfolk indenfor sundhedsvæsenet, der hver fra deres perspektiv dokumenterer, hvordan vores sundhedsvæsen er blevet udhulet og ikke er nær så velfungerende, som vi og vore politikere gerne vil bryste os af. Patienterne er blevet til objekter, der skal ekspederes efter sindrige systemer, med ventetid (og lang sygemelding, ja tilmed dødsfald) til følge. Mens de tekniske muligheder har udviklet sig, har lægen fjernet sig fra patienten. Den praktiserende læges vigtigste værktøj er kuglepennen, med hvilken han skriver henvisninger til rette speciallæge. Speciallægen kan alene tage sig af sit afgrænsede område. Antologiens skribenter er folk med lang tids erfaring, der har set udviklingen over år. Deres stemmer er vægtige, og bogen bør give anledning til, at væsenet får et eftersyn på flere niveauer.

Andre nyere bøger, der sætter sundhedsvæsenet under kritisk debat er: Den tunge ende : sandheden om ulighederne og uretfærdighederne i den danske sundhed, 2008 og Skammekrogen : debatbog om medicinske patienter, 2009.

Debatbog, der over en bred kam sætter vores måde at indrette sundhedsvæsenet under kritisk lup. Idet jeg håber, den vil opfylde sit formål og vække til debat, mener jeg, den bør være tilgængelig i større folkebiblioteker.


Berlingske tidende

d. 5. mar. 2010

af

af

Esben Schørring

d. 5. mar. 2010


Politiken

d. 6. feb. 2010

af

af

Poul Aarøe Pedersen

d. 6. feb. 2010


Sygeplejersken

Årg. 110, nr. 3 (2010)

af

af

Karen Ellen Spannow

Årg. 110, nr. 3 (2010)