Bøger / skønlitteratur til børn

Alle dyrene


Beskrivelse


Billedbog. De fantasifulde dyr i bogen har ligesom mennesker meget forskellige egenskaber, og der skal være plads til dem alle.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 15. okt. 1998

af

af

Jens Verner Nielsen (skole)

d. 15. okt. 1998

Billedbogen præsenterer 15 dyrearter hvoraf de fleste er hidtil aldeles ukendte. Det er f.eks. arter som drømmedyr, ordensdyr og sofadyr foruden de måske mere kendte men hidtil ikke så klart definerede smådyr, vilddyr og krammedyr. Bogens anliggende er ikke blot at beskrive dyrene, men nok så meget en opfordring til at holde øjne og ører åbne for disse - og tilsvarende - nye dyrearter. Det er en herlig nonsenszoologi, der ikke blot er til underholdning ved oplæsning og samtale fra inden skolealderen, men nok så meget en tankeigangsætter med appel til forundring over tilværelsens mangfoldighed. Teksten med en lun ironisk tone er sat 6-7 lange linier under et lille billede af opslagets dyr. Den er en pirrende blanding af påståede facts og opfordringer til læseren til forundring og egne besvarelser. På alle h-sider er så et stort, indrammet billede med opslagets dyr i flok og aktion. Det er næsten primitivt enkle skitser med en løs streg og let og hastig svagttonet farvelægning - en naivistisk fremstilling uden mange detaljer, men med så mange antydninger at fantasien netop vækkes og digter med og fabulerer videre på de underlige dyrearters sammenhæng med forhold i virkelighedens verden.


Bibliotekernes vurdering

d. 15. okt. 1998

af

af

Lis Eriksen

d. 15. okt. 1998

Billedbogen for børn fra 4 år kan læses og forstås på to planer. Dels er det en fantasifuld rejse i dyrenes skjulte verden - vel at mærke ikke dyr, som vi kender dem, men fantasidyr, som hører til forestillingens verden. I denne verden møder vi f.eks.: Suppe-dyrene, Børste-dyrene og Fluff-dyrene. Det andet plan handler, som jeg oplever det, stadig om fantasifulde dyr, men nu er det dyr med bestemte egenskaber - egenskaber som vi genfinder hos mennesker. Og, som forfatterne bl.a. siger i forordet: "Men det er ganske let at komme til at forstå sig på dyr, hvis man først har lært at forstå sig på mennesker....". Fra den synsvinkel er bogen en bog om at forstå hinanden og hinandens forskellige egenskaber, og nu møder vi Suppe-dyrene, som dyr, der er muntre og livlige med appetit på livet; vi møder Børste-dyrene som dyr, der gemmer sig, fordi de føler sig dumme og grimme og Fluff-dyrene er meget venlige men ret generte og svære at få øje på. Bogens budskab er, at på trods af alle forskelle, er der plads til alle! Illustrationerne er enkle, udtryksfulde og fantasifulde og de er udført med en teknik og med et farvevalg, der støtter både fantasiuniverset og parallellerne til menneskenes verden. Omslagsillustrationerne er i tråd med indholdet.


Politiken

d. 1. nov. 1998

af

af

Dorte Hygum Sørensen

d. 1. nov. 1998