Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Angreb elleve-fem-og-fyrre


Beskrivelse


En dag under besættelsen pjækker Kirsten på 13 fra skole. Hun oplever et engelsk luftangreb og møder en såret frihedskæmper, som hun prøver at hjælpe.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Kirsten Rossen (børn)

d. 18. dec. 2018

Handlingen foregår den 31. oktober 1944. Den dag blev universitetskollegierne i Århus, der var eet af hovedkvartererne for tyskerne i Danmark, bombet af englænderne. Hovedpersonen, den 13årige Kirsten, pjækker denne dag fra skole, hun er led og ked af alle krigens restriktioner, af forældrenes strenghed og deres opgiven over for situationen. Hun er derfor på vej mod sit fristed »Deøde haver«, et saneringskvarter, hvor hun og hendes ven har lavet en hule, og hvor hun vil tilbringe dagen. Vejen dertil fører gennem universitetsparken, og hun befinder sig der, da angrebetbegynder kl. 11.45. Bombningen bevirker, at en mand, der er til forhør hos Gestapo, kan flygte ud fra ruinerne, og Kirsten hjælper ham med »at gå under jorden«. Bogen giver mange oplysninger omdagligdagens genvordigheder under besættelsen, men handlingen er helt usandsynlig. Jeg kan som nogenlunde jævnaldrende på den tid med Kirsten ikke tro, at en pige kan have vandret rundt om natten iÅrhus efter den begivenhed.Tyskerne må have erklæret undtagelsesstand med udgangsforbud fra kl. 20 som følge. Bogen virker urealistisk og overfladisk, og har intet med Danmarks besættelsestid atgøre.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Jørgen Lund (skole)

d. 18. dec. 2018

Endnu et bidrag til den efterhånden righoldige skønlitteratur om Danmarks besættelse. Handlingen udspilles over ét døgn - den dag, da englænderne bombede Gestapos hovedkvarter i Århus. Dennebegivenhed kommer der lidt dramatik ud af i handlingen, der opleves gennem pigen Kirsten, men det dramatiske virker påklistret i en mere realistisk og ægte stemningsbeskrivelse, der indleder bogen,og som viser os både pigen og tiden i en slags bevidsthedsstrøm, der dog efterhånden bliver lidt trættende ved sine mange »øv, altså« o.l. - Bogen er teknisk let læst, men kræver en vis modenhed afsin læser - sandsynligvis eleven i den mellemstore klasse, da meget forudsættes bekendt, eller forklares sent. - KV, der som lærer arbejder med læseretarderede børn, vil det godt for disse, men hervirker det, som får hun sat sig mellem 2 stole: intimsfæren, stemningsbilledet og den psykologiske skildring af Kirsten (hvilket hun er god til) - og den dramatiske effekt og den historiskeskildring. Det er sletikke nemt at skrive for mellem store, usikre læsere, men alligevel er der ansatser til flere kvaliteter ved bogen. Anskaffelse i relation til tematisk og læseteknisk bestand.Forsiden (Erik Hjorth Nielsen) en rigtig »fanger«.


Aarhuus stiftstidende

d. 19. juli 1980

af

af

Dorte Søholm

d. 19. juli 1980


Jyllands-posten

d. 19. dec. 1980

af

af

Erhardt Larsen

d. 19. dec. 1980